Profesorii nu vor fi plătiţi nici în acest an pentru lucrările corectate la simulările examenelor naţionale
Profesorii nu vor fi plătiţi nici în acest an pentru lucrările corectate la simulările examenelor naţionale. Asta deşi unii au atras atenţia, încă de anul trecut, că efortul care li se cere într-un timp scurt ar trebui remunerat. Ministerul transmite că astfel de plăţi nu s-au făcut nici în anii trecuţi, iar profesorii încasează salariu pentru opt ore de muncă pe zi, timp care nu trebuie alocat doar predării. Simulările încep în două săptămâni.
Simularea Evaluării Naţionale şi cea a Bacalaureatului sunt programate în a doua jumătate a lunii martie, dar nici în acest an profesorii nu vor fi plătiţi pentru corectarea lucrărilor în acestă etapă.
Prin telefon, FLORIN TUDOSE, profesor de Ştiinţe Umaniste, Liceul Teoretic „Benjamin Franklin” din Bucureşti: Profesorii desigur că adoră să facă muncă patriotică pe ogorul online unde să se holbeze ore în şir la lucrări. Abia aştept şi eu, din nou, 100-200 de lucrări pe care să le corectez în două, trei zile, iar dacă le termin să mai primesc un bonus de 50-60. Dincolo de glumă cred că se putea găsi o formulă de stimulare a profesorilor corectori.
Sunt voci din sistem care ridică și problema modului în care sunt corectate lucrările.
Prin telefon, IULIANA CĂPLESCU, profesoară de Istorie, Colegiul Naţional „Matei Basarab” din Bucureşti: Anul trecut când mi s-au întors notele elevilor mei au fost foarte, foarte mărite notele faţă de ceea ce eu am descoperit în lucrările elevilor mei. Însă nota pe care a trebuit să o trec în catalog, pentru că ei şi-au dorit-o, a fost nota aceea trimisă de cei doi corectori sau cei patru corectori, cu nişte diferenţe enorme între ele. De aceea spun că în timpul simulării aspectul acesta al neplăţii s-ar putea să fie un criteriu destul de important ca tu profesor să nu îţi dai suficient interesul. Şi atunci mi-aş dori ca ministerul să acţioneze şi poate nu ştiu, o variantă ar fi, hai la jumătate din preţul lucrării în sesiunea din vară sau din toamnă.
Simulările respectă regulile examenelor din vară. Lucrările sunt corectate online de profesori din alte județe decât cel în care au fost susținute. Cât despre plata pentru corectarea probelor de simulare, ministerul are un răspuns clar.
DANIEL DAVID – ministrul Educaţiei şi Cercetării: Înţeleg că nu au fost niciodată plătite. Să nu uităm, încă o dată, că salariul pe care l primim este un salariu pentru opt ore pe zi, nu se reduce doar la activităţile pe care le avem prin predare la clasă, astfel încât nu ştiu de ce ridicăm problema acum în condiţiile în care nu este o schimbare care a avut loc. Simulările nu s-au plătit nici înainte.
Pe 17 martie începe simularea examenului de Evaluare Națională, iar pe 24 a celui de Bacalaureat. Profesorii vor fi plătiți pentru examenele din vară, la fel ca anul trecut.
SIMULARE EVALUAREA NAŢIONALĂ 2025
17 martie – Limba și literatura română
18 martie – Matematică
19 martie – Limba și literatura maternă (pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale)
31 martie – Comunicarea rezultatelor
SIMULARE BACALAUREAT 2025
24 martie – Limba și literatura română – probă scrisă
25 martie – Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
26 martie – Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă
27 martie – Limba și literatura maternă – probă scrisă
8 aprilie – Comunicarea rezultatelor