Întâlnire decisivă la Banca Națională. Ce tip de credit să alegem în această perioadă

6 august 2024, 09:15 (actualizat 6 august 2024, 09:16)

Specialiștii Băncii Naționale se întâlnesc într-o ședință, mâine, extrem de importantă în actualul context economic global tulbure. Întrebarea este: vor decide o nouă reducere a dobânzii de politică monetară?

Analiștii consultați de Telejurnal Matinal au păreri împărțite pentru că, spun ei, România se afla într-o situație complicată. De ce spun asta? Pentru că, spre deosebire de Statele Unite, economia României nu dă semne de încetinire.

Ciprian Dascălu, economistul sef al BCR spunea într-o declarație pentru hotnews.ro că BCR se așteaptă la o reducere a rătei cheie cu 25 puncte de bază, la 6.50%. „Pe plan intern, nu s-a schimbat nimic fundamental de la ședinta anterioară care să determine oprirea ciclului de reducere a ratei dobânzii”, susține Dascălu.

Revenind la ce spuneau analiștii consultați de Telejurnal Matinal, ei făceau referire la acest tablou: deficit mai mare ca anul trecut, 3,6% din PIB după primele 6 luni, 4,9% inflație în iunie și 2,5-3% creștere economică anul acesta.

Nu sunt cifrele rele, însă ele ascund și marea problemă. Deficitul. Deci statul, în acest moment, trăiește pe datorie. Și încă un lucru important. Deficitele bugetare semnificative pot stimula cererea agregată, ceea ce poate duce la presiuni inflaționiste.

Exact ceea ce nu dorește Banca Națională. Vom vedea ce decide mâine. Însă, chiar dacă vom asista la o scădere a dobânzilor, mare atenție. Atunci când inflația se află pe un trend descendent, așa cum este și cazul României în prezent, există așteptări ca Banca Națională să reducă dobânda cheie.

Acest lucru ar putea conduce la scăderea dobânzilor la creditele cu dobândă variabilă, făcându-le mai avantajoase. Cu toate acestea, incertitudinea economică poate complica acest avantaj.

În SUA, există discuții despre o posibilă recesiune și despre eficacitatea politicii monetare a FED. În Europa, Germania, cândva motorul economic al continentului, se confruntă acum cu dificultăți economice majore.

În România, managerii sunt din ce în ce mai pesimiști, iar inflația ar putea reveni pe un trend ascendent, ceea ce ar complica perspectivele economice.

Așadar, un credit cu dobândă variabilă poate fi atrăgător în aceste momente însă nu este indicat. Deși dobânzile variabile pot oferi economii potențiale într-un mediu de inflație în scădere, creditele cu dobândă fixă pe termen scurt, cum ar fi cele pe 5 ani, pot fi mai avantajoase din perspectiva stabilității și predictibilității financiare.

Este esențial ca fiecare client să evalueze aceste aspecte și să aleagă produsul care se potrivește cel mai bine cu nevoile și obiectivele sale financiare pe termen lung.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite