PNL, UDMR și USR își fac strategiile pentru negocierile de formare a viitorului guvern

20 mai 2025, 20:18

Președintele ales Nicușor Dan merge în continuare pe varianta ca Ilie Bolojan să fie prim-ministru, dar totul depinde și de ce vor face social-democrații. Între timp, viitorul președinte al țării se pregătește să fie învestit în funcţie și să preia oficial mandatul lunea viitoare. Au apărut şi informaţii despre echipa de consilieri pe care o va avea la Cotroceni.

Discuțiile pentru formarea noului Executiv ar putea dura între trei și patru săptămâni. Președintele ales al României va chema la consultări toate partidele parlamentare. Nicușor Dan insistă pentru varianta în care Ilie Bolojan să fie prim-ministru.

Nicușor Dan: Este ceva ce eu îmi doresc acum, să vedem, sunt multe entități, fiecare cu aspirațiile, cu propunerile lor, să vedem cum reușim să agreăm niște lucruri în comun. Ideal este ca toate patru și inclusiv Minoritățile să facă un guvern, astfel încât să avem un guvern stabil.

Liberalii și-ar dori un Executiv format din toate forțele politice europene pentru a avea o susținere puternică în Parlament.

Cătălin Predoiu, președintele interimar al PNL: Ideal ar fi ca Guvernul să aibă o bază majoritară solidă în Parlament. Noi nu am avut consultări, urmează în zilele următoare. Și eu consider că Bolojan e cea mai potrivită persoană din partea PNL să exercite această funcție de prim ministru.

Reprezentanții USR susțin că sunt pregătiți să intre la guvernare.

Dominic Fritz, președintele interimar al USR: Situația bugetară în care ne aflăm se datorează Guvernului Ciolacu. Iar acum, PSD să facă cumva un pas în spatele cortinei și să spună: pe scenă să rămână alții, care să curețe această criză, nu ar fi nici responsabil, nici patriot.

Social-democrații nu au decis în cadrul partidului dacă vor face sau nu parte din noul Executiv, însă au stabilit să îi dea președintelui interimar posibilitatea de a negocia.

Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD: Opinia care pare a fi majoritară în PSD e de a avea o opoziție constructivă, urmează o perioadă de decizii care trebuie susținute, viitorul guvern trebuie să aibă susținere, iar PSD va oferi această susținere pentru soluții raționale.

Reprezentanțîi AUR au transmis că partidul va rămâne în opoziție și nu vor nici măcar să răspundă invitației presedintelui de a participa la consultări.

Dan Tănasă, vicepreședinte AUR: AUR refuză să participe la simulacrul de consultări și proceduri parlamentare pentru noul guvern, nu vom legitima un preș al abuzului.

UDMR și-ar dori ca viitorul Executiv să poată adopta măsurile fiscale de care e nevoie pentru reducerea deficitului bugetar și vrea ca noua coaliție să fie formată dintr-un număr cât mai mare de partide.

Csoma Botond, purtătorul de cuvânt al UDMR: Cred că un guvern minoritar nu ar putea gestiona eficient. Cel mai bine ar fi să avem un guvern cu majoritate în Parlament. Vedem cine va fi prim-ministru.

Guvernul actual, condus interimar de Cătălin Predoiu, are atribuții limitate, care țin de probleme administrative, fără să poată adopta ordonanțe de urgență sau să inițieze proiecte de lege.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite