În ce condiții se poate face transferul școlar. Ministrul Educației, Ligia Deca, la TVR INFO
Elevii sunt în vacanță după primul modul și este prima perioadă în care se pot face transferuri de la începutul anului școlar. Care sunt condițiile în care un elev se poate muta de la unitate de învățământ la alta a explicat la TVR INFO ministrul Educației, Ligia Deca.
Aceste transferuri se întâmplă în timpul vacanțelor școlare, ca o condiție generalizată. Atunci când se face transferul, trebuie să se plece cu un acord de la școală la care se pleacă și cu un aviz de la școală la care se ajunge. Pentru a putea fi transferat, trebuie să fie în limita maximă de elevi în clasă, adică să nu se depășească. Asta înseamnă 22 de elevi la primar, 26 la gimnazial și 30 pentru liceal. Și trebuie ca media ultimului intrat în clasă, sau media generală a ultimului copil din clasă, să fie sub media celui care se transferă. Deci trebuie să se facă și un reglaj vizavi de nivel, a explicat ministrul Educației.
Se pot da examene de diferență atunci când se schimbă filiera sau profilul. Dacă vii din vocațional și te transferi către tehnologic, ai nevoie de niște examene de diferență. Iar pentru clasa a noua, pentru începutul de ciclu liceal, trebuie să ne raportăm la media de admitere, pentru că nu ne raportăm la media generală anterioară. Sunt niște proceduri care existau și până acum, aceste transferuri se pot face, dar cu regulile pe care le avem stabilite și comunicate la nivelul școlilor, a mai spus Ligia Deca
Cresc bursele în mediul universitar.
Referitor la mediul universitar, Ligia Deca a declarat că prin creșterea burselor pentru doctoranzi cu 500 de lei se face un reglaj în funcție de salariul minim.
Este un reglaj stabilit prin lege și atunci este normal ca ele să crească. O dată ce crește salariul în sistemul public, crește și bursa pentru doctoranzi. Ea se aplică și pentru anumite programe specifice, cele pentru cariera didactică, de exemplu dubla specializare pentru profesia didactică beneficiază de burse. Cresc bursele și pentru a da un semnal, pentru că într-adevăr România în continuare are ca proporție de procent de studenți din numărul total de tineri, mult prea mic în comparație cu partenerii noștri europeni, a transmis ministrul Educației, la TVR INFO.
Măsuri de sprijin socioeconomic
Ministrul Educației a mai spus că mediul socioeconomic influențează îngrijorător de mult performanța școlară, astfel că a amintit câteva măsuri de sprjin.
Burse, creșterea numărului lor, acordarea burselor în fiecare școală, prin acel procent din clasă care ia o bursă, fie de reziliență, fie de merit. Avem toată zona de sprijin care ține de navetă. Am introdus ideea de învățământ remedial. De aceea am transformat, de exemplu, testarea a doua, a patra, a șasea. Nu mai sunt coduri, sunt punctaje ca să se poată vedea mai bine nivelul. Ne dorim ca, într-un orizont de timp relativ rapid, în doi ani, să avem o platformă națională de testare standardizată, așa fel încât să vedem golurile mult mai devreme. Să începem cu o testare anuală și, dacă sunt goluri constatate, să se facă un parcurs individualizat pentru elevi. Într-adevăr, trebuie să creștem numărul elevilor care au un rezultat mediu și peste medie. Nu e normal să fie atât de polarizat și, mai ales, cred că trebuie să depășim polarizarea cu cauza socioeconomică. Copiii n-au vină că s-au născut într-o localitate sau într-o familie, poate, care nu are aceleași resurse pentru pregătire individuală, a subliniat Ligia Deca.
Articol de Alina Conteanu

