Ligia Deca: Nota la purtare pentru fiecare modul se acordă pentru comportament, numărul absențelor este luat în calcul la sfârșitul anului
Sistemul de învățământ românesc face pași importanti în digitalizare, dar încă mai e mult de lucru. Catalogul electronic este un succes, dar dosarele cu șine pentru bursele elevilor nu au dispărut. Mai nou și nota la purtare, le dă de bătăi de cap profesorilor și diriginților
De anul acesta elevii primesc 5 note la purtare, câte una după fiecare modul, pentru care e nevoie de semnătura tuturor profesorilor.
Ministrul Educației Ligia Deca, a explicat la TVR INFO, avem, așa cum știți, o incidență îngrijorătoare a cazurilor de violență în școală. Și în discuțiile noastre cu directorii a venit această propunere chiar din partea lor. Propunerea cu nota la purtare pe fiecare modul vine din partea directorului unui liceu care a avut un caz extrem de violență școlară. Ei spuneau că odată ce un copil are o medie la purtare în fiecare modul, are o altă conștiință în ceea ce privește, inclusiv remedierea comportamentului în cazul în care a avut alunecări, a avut un comportament nepotrivit la un moment dat. Mai mult decât atât, există și posibilitatea consemnării modului în care un elev reacționează cu toți profesorii pe care îi are.
Ministrul spune că procedura de acordare a notei la purtare nu este diferită față de ce era până
acum. Nota la purtare se discută în consiliul de profesor al clasei și dacă avem o nota la purtare scăzută, dacă este, de exemplu, sub nota 7 sau nu sub nota 8, atunci da, se discută în consiliul profesorial, dar aceasta este o procedură pe care școlile au utilizat-o întotdeauna.
Ligia Deca a spus că nota la purtare la sfârșitul unui modul se acordă exclusiv în funcție de comportamentul copilului, numărul absențelor este luat în considerare doar la sfârșitul anului.
Noutatea este că această nota la purtare pe fiecare modul se acordă exclusiv pe comportament. Deducerea punctelor care se poate face dacă există un număr ridicat de absență se face doar la sfârșitul anului. Noi am considerat o măsură la dispoziția școlilor, tocmai pentru a asigura un climat de siguranță în școală. O vom evalua după un an de zile de implementare și vom vedea dacă e așa atins scopul, a arătat ministrul Educației, la TVR INFO.
Măsuri antibullying
În legătură cu dimensiunea bullyingului în unitățile de învățământ ministrul Educației a spus, la TVR INFO că ministerul a realizat și studii împreună Poliția pentru a vedea care este dimensiunea fenomenului și care sunt cauzele și percepțiile.
În primul rând că am luat o serie de măsuri în ceea ce privește cadrul normativ. Legile educației, dar și regulamentul de organizare și funcționare cadru pentru învățământul preuniversitar. Pe lângă nota la purtare, vorbim despre posibilitatea ca un elev în cazuri grave să fie suspendat sau exmatriculat, dar aceasta este o chestiune extremă. Am introdus posibilitatea supravegherii audio-video cu respectarea normelor GDPR, dar asta dă un instrument suplimentar pentru a verifica ce se întâmplă în cadrul unei sesizări. De asemenea, am introdus acea cameră de liniștire unde un elev poate fi dus atunci când deranjează ora tocmai pentru a asigura dreptul la educație a celorlalți elevi dintr-o clasă. Există această posibilitate pe care școala o are, nu este o obligație, dar cu siguranță am crescut instrumentele la dispoziția școlilor. Am mai făcut ceva. Am crescut numărul de consilieri școlari, semnificativ. Anul trecut încă 1200, anul acesta aproape 700 de consilieri și profesori de sprijin. Avem campanii pe care le desfășurăm. a mai spus Ligia Deca.
Violența, considerată în continuare unul dintre factorii disturbatori
Ministrul a subliniat că dacă ne uităm pe cifre de raportare, violența în școală nu crește. Numeric pare că scade, dar dacă ne uităm la percepția în mediul școlar și în societate, vedem că este considerată în continuare unul dintre factorii cei mai disturbatori ai procesului educațional. Și atunci noi trebuie să luăm măsuri și să măsurăm impactul lor. Asta am făcut, a spus Ligia Deca.
Mesaj pentru profesori: Trebuie intervenit în cazul violenței. Nu ajută să ascundem sub preș.
Referitor la faptul că sunt elevi care spun că profesorii nu intervin în cazurile de violență școlară, ministrul Ligia Deca a transmis un mesaj.
Avem într-adevăr un procent, cred că în jur de 15%, 10, între 10 și 15% dintre elevi care spun că nu a existat o reacție. Și acolo chiar aș vrea să transmit un mesaj profesorilor. Avem o procedură încă de anul trecut de management al situațiilor de violență. Ea prevede că orice sesizare, în oriceformă venită, trebuie adresată. Trebuie intervenit cu instrumentele pe care le avem la dispoziție. Nu ajută să ascundem sub preș. Un copil capătă încredere atunci când vede că ceea ce semnalează este luat în considerare și aș vrea că acest procent de elevi care ne spun că nu sunt ascultați să ajungă la zero, a transmis Ligia Deca.