În căutare de contracte, Trump este aşteptat în Golf pe fondul unei ofensive diplomatice americane

Donald Trump, președintele SUA / Profimedia Images
13 mai 2025, 10:50

În plină ofensivă diplomatică americană, Donald Trump a început marţi un turneu în zona Golfului, cu vizite programate în Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Arabe Unite (EAU), unde obţinerea unor contracte pare mai la îndemână decât realizarea unor acorduri în marile conflicte din Orientul Mijlociu, relatează France Presse.

Este prima vizită majoră în străinătate a preşedintelui american de la preluarea celui de-al doilea mandat în ianuarie, această vizită fiind calificată de Casa Albă drept o „revenire istorică” în regiune.

Cu opt ani în urmă, Donald Trump alesese Arabia Saudită ca destinaţie pentru prima sa călătorie în străinătate în calitate de preşedinte (2017-2021).

Decizia de a plasa, încă o dată, monarhiile bogate din Golf înaintea aliaţilor occidentali reflectă rolul geopolitic în creştere al acestor state, dar şi priorităţile economice ale preşedintelui american.

Se aşteaptă ca Riadul, Doha şi Abu Dhabi să-i organizeze o primire regală, împreună cu anunţuri de contracte extraordinare, mergând de la apărare şi aviaţie până la energie şi inteligenţa artificială.

Această vizită se înscrie într-o secvenţă diplomatică intensă a Casei Albe, care revendică un rol hotărâtor în obţinerea încetării focului între India şi Pakistan şi eliberarea unui ostatic american, deţinut de gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza.

Washingtonul a purtat de asemenea duminică negocieri cu Iranul în dosarul nuclear şi a încheiat un acord de încetare a focului cu rebelii houthi din Yemen.

În faţa unei diplomaţii americane considerată ca fiind lipsită de claritate, statele din Golf vor căuta să înţeleagă, chiar să influenţeze, poziţia lui Donald Trump în marile dosare regionale. Dar prioritatea pare să fie încheierea unor acorduri economice.

„Surse de la Casa Albă au indicat că preşedintele se va concentra pe contracte”, scrie Daniel B. Shapiro, cercetător senior la think tank-ul Atlantic Council. „Aceasta înseamnă oportunităţi de a creşte investiţiile din aceste ţări bogate în Statele Unite”, adaugă el.

În ianuarie, prinţul moştenitor saudit şi conducătorul de facto al regatului, Mohammed bin Salman, s-a angajat să injecteze 600 de miliarde de dolari în proiecte din Statele Unite.

„Îi voi cere prinţului moştenitor – un tip formidabil – să rotunjească aceasta sumă la o mie de miliarde. Cred că o vor face, pentru că noi am fost foarte buni cu ei”, a afirmat Donald Trump.

Potrivit unui responsabil saudit apropiat de Ministerul Apărării, Riadul caută în special să-şi asigure livrări de avioane de vânătoare F-35 şi sisteme de apărare antiaeriană.

„Noi vom cere ca aceste livrări să aibă loc în timpul mandatului lui Trump”, a precizat acesta, vorbind sub rezerva anonimatului.

În timp ce războiul continuă să facă ravagii în Gaza, normalizarea relaţiilor cu Israelul pare să nu facă parte din agendă, Riadul asigurând că nu poate exista niciun progres fără crearea unui stat palestinian.

Nici problema drepturilor omului nu pare să fie pe ordinea de zi în cadrul acestei vizite a preşedintelui american.

„Este o relaţie foarte tranzacţională, în care drepturile omului nu contează absolut deloc”, afirmă Andreas Krieg, specialist în Orientul Mijlociu.

Chiar înainte de a ateriza în Golf, Donald Trump a provocat deja polemică: i se reproşează că a acceptat un Boeing 747-8 din partea familiei regale din Qatar pentru a-l înlocui pe actualul Air Force One, pe care îl va utiliza după expirarea mandatului prezidenţial.

Confruntat cu aceste critici, preşedintele american a spus că avionul este un „cadou temporar”.

În plus, Asociaţia corespondenţilor de la Casa Albă (WHCA) a protestat marţi împotriva excluderii unor jurnalişti ai unor agenţii de presă din avionul prezidenţial în timpul primei vizite a preşedintelui american Donald Trump în ţările din Golf, potrivit EFE.

Asociaţia, din care fac parte jurnalişti acreditaţi la Casa Albă, a deplâns într-un comunicat că nu există jurnalişti de la Associated Press (AP), Reuters sau Bloomberg la bordul Air Force One pentru prima dată de când corespondenţii îl însoţesc pe preşedintele în astfel de vizite.

„Excluderea reprezentanţilor unor agenţii de presă reprezintă o lipsă de respect faţă de americanii care au nevoie de informaţii despre preşedintele lor, în special în călătoriile în străinătate, unde se poate întâmpla orice, iar consecinţele pot afecta întreaga lume”, subliniază WHCA.

De asemenea, organizaţia şi-a exprimat „îngrijorarea” faţă de ceea ce consideră a fi „o nouă restricţie cu privire la cine poate acoperi activitatea de la Casa Albă şi represaliile continue împotriva deciziilor editoriale independente”.

Casa Albă a interzis de mai mult timp accesul jurnaliştilor AP în Biroul Oval şi în avionul prezidenţial din cauza refuzului agenţiei de a utiliza termenul „Golful Americii” pentru a se referi la Golful Mexic, acordând în acelaşi timp mai mult spaţiu şi mai multă importanţă presei netradiţionale, cu un accent special pe media sau comentatori conservatori.

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite