Importurile de animale, lapte și furaje din Ungaria ar putea fi oprite, din cauza febrei aftoase la vaci

10 martie 2025, 20:46

Autoritatea Sanitară-Veterinară ia în calcul să oprească temporar importurile de animale, lapte şi furaje din Ungaria. Restricţia e cerută de fermieri, după ce în ţara vecină a apărut un focar de febră aftoasă la o fermă de vaci. Maladia a mai fost descoperită recent, la o fermă de bivoli din Germania, după o absenţă de peste 35 de ani. Între timp, Austria a anunţat că interzice importurile de oi din România, din cauza pestei micilor rumegătoare. 

Autoritățile din Ungaria au raportat, pe 6 martie, către Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor, apariția unui focar de febră aftoasă la o fermă din nord-vestul țării, aproape de granița cu Slovacia. Transporturile de lapte și de animale au fost suspendate pe o rază de 30 de km, în jurul focarului. Fermierii români cer autorităților măsuri mai dure pentru a preveni extinderea bolii în țara noastră.

Costin Lupu, președintele Asociației Crescătorilor de Vaci HolsteinRo: Vorbim pe de-o parte de oprirea temporară a transporturilor de lapte care provin din fermele din Ungaria. În egală măsură ne referim și la animalele care ar putea ajunge în România. Vorbim de o boală extrem de contagioasă. Odată intrată în România, problemele vor fi foarte grave.

Autoritățile iau în calcul să impună, temporar, restricții la importurile din Ungaria, dar și din Slovacia.

Alexandru Nicolae Bociu, președinte, ANSVSA: Rolul nostru este de a ne asigura că această epizootie nu ajunge în România. Luăm toate măsurile care se impun.

Procesatorii sunt îngrijorați de posibiltatea de a fi introduse restricțiile comerciale. Ungaria e cel mai important furnizor extern de lapte pentru fabricile românești. 

Dorin Cojocaru, președinte, Asociația Patronală Română din Industria Laptelui: Suntem în UE, în Schengen, și trebuie să ne respectăm contractele comerciale. Consumatorii nu vor fi afectați pe termen scurt, o lună, două, trei. Dacă boala evoluează și devine necontrolabilă pe termen lung, la toamnă, la iarna lui 2025 ar fi o creștere de preț.

Între timp, Austria a anunțat că oprește importurile de oi din România, după ce în țara noastră a apărut un nou focar de pesta micilor rumegătoare.

Alexandru Nicolae Bociu, președinte, ANSVSA: A fost un transport de ovine care a plecat din Bihor, a ajuns în Austria, la abatorizare. Au fost recoltate probele și a fost confirmare pe pesta micilor rumegătoare. S-a confirmat la Bihor acest focar. Luăm toate măsurile specifice.

Pesta micilor rumegătoare și febra aftoasă sunt boli infecțioase care se transmit la animale. Nu sunt însă periculoase pentru om.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite