Importăm miere din Ucraina. S-a inversat balanța importurilor

La scurt timp după izbucnirea războiului din Ucraina presa scria că prețul la mierea de albine va crește cu câteva procente bune, inclusiv la noi în țară! Care ar fi explicațiile? Cresc prețurile pentru că importam ceva din Ucraina și acum nu mai avem cu ce să ne facem treaba sau pur și simplu profitam de conflict și majorarea este una artificială? N-am înțeles nici până acum!
Dar știu sigur că nu vrem să auzim de importurile din țara vecină! Ei nu respecta normele UE, auzim des asta! Dar mâncam legumele din Turcia, care au cele mai mari probleme la controalele din țară. Să revenim la miere!
Cifrele arată că noi consumăm anual cam 13 mii de tone, tot atâtea câte producem, însă pe lângă producția internă mai luăm de pe piețele externe vreo 4 mii de tone. De ce luăm din afara Uniunii? Că-i mai ieftin! E de aceeași calitate? Se pare că nu sau cel puțin asta susțin cei din industrie. Și ni s-a pus pata pe Ucraina, că mulți s-au îndreptat către țara vecină pentru că are prețuri bune. Am importat până la 24 decembrie aproape 2.500 de tone de miere, în timp ce din China am adus alte 675 de tone. Și ne-am dus la Bruxelles și am cerut ca mierea să se afle pe lista neagră și să nu mai importam de la ei. Interesant este că anul trecut balanță era inversată. Am luat din China peste 2.600 de tone, iar din Ucraina puțin peste 500 de tone.
Întrebarea este de ce până acum nimeni nu s-a supărat pe China? Nu că ar avea vreo vina! E dreptul ficaruia să aleagă ce miere folosește, atâta timp cât pe eticheta scrie clar de unde este importată. Deci nu suntem suparăți pe China, dar avem o problema cu Ucraina. Cifrele centralizate de Lanțul Alimentar.ro arată că mierea venită din Ucraina costa 2,10 euro kilogramul, mai ieftină decât anul trecut, în timp ce chinezii vând mai scump cu câțiva centi fata de 2022. Acum poate noi avem costuri mai mari și cerem sume diferite decât Ucraina sau China, nu știm. Cert este că suntem în topul producătorilor, dar cu toate astea, procesatorii români aduc și de pe alte piețe.
Să sperăm că unii nu vor doar să profite de moment, mai ales că importurile s-au situat mereu cam la aceeași cifră.