Bolojan: Susținerea Ucrainei este indirect o susținere pentru pacea țării noastre
Susținerea Ucrainei este de fapt o susținere pentru stabilitate la granițele țării și indirect pentru pacea țării noastre, a declarat, joi, președintele interimar, Ilie Bolojan, înainte de a participa la Consiliul European special.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este invitat să participe la reuniune.
Ilie Bolojan afirmat că mandatul cu care a venit la reuniunea de la Bruxelles are trei piloni.
Unul dintre piloni este „susținerea pentru creșterea rolului Europei pentru menținerea păcii pe continentul nostru”, a evidențiat Bolojan.
„Asta îndeamnă dezvoltarea pilonului european în NATO, astfel încât să aibă o greutate mai mare și menținerea parteneriatului cu SUA, pentru ca NATO să-și consolideze rolul de garant al păcii pe continentul nostru”, a completat președintele interimar.
Al doilea pilon implică susținerea Ucrainei „în așa fel încât până la încheierea unei păci și la încetarea focului să existe condiții pentru ca frontul să nu se rupă”.
„Susținerea Ucrainei este de fapt o susținere pentru o stabilitate la granițele țării noastre și indirect este o susținere pentru pacea țării noastre”, a arătat șeful interimar al statului.
Al treilea pilon al mandatului său de la Bruxelles, a afirmat Bolojan, implică susținerea pentru cheltuielile de apărare, în așa fel încât, pe baza facilității care este propusă, aceste cheltuieli să nu intre pe partea de deficit, „să ne putem susține industria națională de apărare în așa fel încât să consolidăm și acest domeniu important”.
La amiază, şeful interimar al statului va participa la dezbaterile din cadrul Consiliului European special.
Reprezentanţii partidelor parlamentare au fost primiţi, în urmă cu o săptămână, la Cotroceni, de către preşedintele interimar, care a convocat consultări, context în care şi-au prezentat strategiile privind punctele cele mai importante ale politicii externe.
Respectivele întrevederi au avut loc înainte de participarea lui Bolojan la Consiliul European de la Bruxelles şi au abordat în special răspunsul României la actualele provocări de securitate.
Majoritatea partidelor au respins scenariul ca România să trimită trupe de menţinere a păcii în eventualitatea unei încetări a conflictului ruso-ucrainean.
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a declarat, la finalul săptămânii trecute, că la consultările de la Cotroceni cu partidele şi formaţiunile parlamentare participanţii au exprimat de principiu disponibilitatea ţării noastre de a susţine în continuare Ucraina.
„În ceea ce priveşte susţinerea pentru Ucraina, în consultările care au avut loc ne-am exprimat de principiu disponibilitatea ţării noastre de a susţine în continuare această ţară, pentru că nu este doar o susţinere a victimei în faţa agresorului, ceea ce este o chestiune de principiu, ci, în fapt, este o susţinere pentru securitatea ţării noastre, pentru că, dacă aceste abordări ale Rusiei se vor menţine şi în perioada următoare şi ştim ce a însemnat istoria în această parte de lume, Ucraina poate fi doar prima victimă”, a afirmat Bolojan, într-o conferinţă de presă.