Guvernul pune restricții la cheltuieli pentru instituțiile statului. Se opresc angajările la stat, creşterile salariale şi achiziţiile

4 septembrie 2024, 19:40 (actualizat 4 septembrie 2024, 19:59)

Executivul a adoptat măsurile de austeritate pentru sectorul bugetar, dar şi amnistia fiscală pentru persoane fizice și juridice. Se opresc angajările la stat, creşterile salariale şi achiziţiile. Dar cei cu datorii la stat vor avea o serie de înlesniri pentru a le achita. Sunt și excepții. Măsurile vin pe fondul creșterii accelerate a deficitului bugetar.

Printre măsurile adoptate de Guvern se numără stoparea completă a angajărilor la stat, colectarea la guvern a bugetelor necheltuite de primării și alte instituții, oprirea oricăror cheltuieli cu traininguri, instruiri, consultanță, mobilier, dar și limitarea sporurilor pentru bugetarii care gestionează fonduri europene.

Celebra „ordonanță a austerității” este de fapt o ordonanță a responsabilității, insistă premierul Marcel Ciolacu. Și le pune în vedere șefilor de la stat să fie cumpătați cu banul public.

Marcel Ciolacu, premierul României: Nu putem să asistăm cum se toacă banul public. Responsabilitatea și decența în administrarea banilor țării nu face rău nimănui. Cred că asta este o dovadă de decență, nicidecum o apocalipsă!

Executivul a decis că până la sfârșitul anului nu se vor face angajări la stat, nici măcar prin memorandum aprobat în ședința de Guvern, cu doua excepții, în Sănătate și Educație, unde se vor putea face în continuare angajări. Companiile cu datorii nu vor putea mări salariile angajaților.

Sunt însă și excepții. În unele instituții de stat angajările pot continua. De exemplu, în Educație au fost aprobate 7.800 de posturi noi.

Ligia Deca, ministrul Educației: În acest moment avem posturile pentru ca școala să înceapă în condiții bune și foarte bune.

Și primăriile și consiliile județene sunt scutite de restricții bugetare pentru a finaliza investițiile începute. Și pot face împrumuturi dacă au nevoie. A fost adoptată și amnistia fiscală pentru firme și persoane juridice, dar cu unele condiții.

Persoanele fizice care au datorii la stat ce nu depășesc 5.000 de lei și le achită până la 25 noiembrie vor plăti jumătate din sumă și le vor fi anulate dobânzile și penalitățile.

Firmele fără datorii vor primi automat bonificații, 3% din profit. Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a explicat care este scopul acestor măsuri.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Este un semn de respect pentru contribuabilii care și-au achitat la timp impozitele și taxele și în același timp, o inițiativă care a fost aprobată de Guvern pentru a stimula conformarea voluntară.

Sindicatele consideră că măsurile Guvernului nu vor ajuta prea mult echilibrarea bugetului.

Horațiu Raicu, secretar general al BNS: E greu de crezut că pe ultimele trei luni vor fi economii semnificative la bugetul de stat. Dar asta înseamnă o nealocare către bugetele publice a sumelor de bani, ceea ce poate duce în linii foarte mari la o echilibrare a bugetului de stat.

175 de miliarde de lei este datoria persoanelor fizice și juridice la stat. Experții fiscali consideră imorală măsura iertării rău-platnicilor cu datorii mari la stat.

Veronica Duțu, expert fiscal: Pentru alte companii care au fost corecte și și-au plătit la timp aceste taxe către bugetul statului este o stare de neliniște, pentru că e posbil ca unele companii să fi împrumutat bani de la bănci, să fi plătit dobânzi destul de mari ca să susțină bugetul statului prin plata acestor taxe și impozite și uite acum vine guvernul, în an electoral, și dă acest cadou unor persoane fizice și juridice care unele dintre ele probabil sunt rău platnici.

Prin noile măsuri fiscal bugetare, Guvernul speră să acumuleze aproximativ 9 miliarde de lei la buget. Și să scadă deficitul bugetar care se apropie de 7% din PIB.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite