Greva generală din Educație continuă cu proteste în stradă. Klaus Iohannis: S-au găsit soluţii pentru o serie de puncte revendicate de sindicate. Nicolae Ciucă: Am asumat să devansăm Legea salarizării

24 mai 2023, 08:52

La ora 16.00, liderii celor trei mari federații sindicale din Educație s-au reunit într o ședință, înainte de întâlnirea cu miniștrii cabinetului Ciucă și secretarul general al Guvernului, de la ora 17.00. Ligia Deca, Adrian Câciu, Marius Budăi și Marcel Boloș au fost cei care au venit la masa negocierilor. Premierul a lipsit de la discuţii. În ședința de guvern, însă, a transmis că banii sunt puțini și nu pot acoperi toate revendicările profesorilor.

Nicolae Ciucă, premierul României: Din momentul preluării guvernării până acum, am alocat Educației, suplimentar, suma de 8 miliarde de lei, sumă care, într-adevăr, nu acoperă nevoile și toate problemele care au fost acumulate în ultimii 30 de ani. Nu pot fi rezolvate o singură dată printr-un numitor comun.

Președintele României speră însă într-o încheiere amiabilă a conflictului de muncă.

KLAUS IOHANNIS – preşedintele României: Și sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. Există această promisiune fermă de a lucra pe Legea salarizării unice, care va veni cu soluții pozitive și pentru angajații din Educație.

Sindicaliștii știu însă clar în ce condiții dascălii ar intra din nou la ore: o primă de 4.000 de lei, plătită în două tranşe anul acesta, sau indexarea tuturor salariilor din învăţământ cu rata anuală a inflaţiei.

Fiecare zi în care nu se fac cursuri pune în pericol sfârşitul acestui an şcolar. Deja Ministerul Educaţiei a anunţat că evaluările la clasa a VI-a au fost amânate pentru săptămâna viitoare. Iar Bacalaureatul ar fi primul în pericol, în condițiile în care săptămâna viitoare ar trebui să înceapă înscrierile, iar pe 2 iunie elevii de clasa a XII-a ar trebui să termine şcoala.

La Iaşi, angajaţii din Educație n-au mai răbdat şi au ieşit deja în stradă. Sute de oameni au protestat în fața Prefecturii. La fel şi la Piatra Neamț.

Mâine angajaţii din învăţământ sunt hotărâţi să iasă în stradă, la Bucureşti. Se anunţă un miting cu 15.000 de oameni în faţa Palatului Victoria, după care se va pleca în marş spre Palatul Parlamentului.

–––––––––––––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE Premierul a trimis o echipă ministerială la întâlnirea cu sindicatele din Educație. Din ea fac parte miniștrii Educației, Muncii, Finanțelor și Fondurilor Europene și secretarul general al Guvernului

ACTUALIZARES-au găsit soluţii pentru o serie de puncte revendicate de sindicate. Aceste promisiuni vor fi onorate”, a afirmat Președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier. Potrivit preşedintelui, „legea salarizării unice va veni cu soluţii şi pentru angajaţii din Educaţie„.

Klaus Iohannis: “Nu există nicio sincopă în discuții, iar tema din învățământ este o temă foarte serioasă. Sunt foarte bucuros că, în afară de faptul că Legile educației au fost adoptate în parlament (…), solicitările profesorilor la modul general sunt, în bună parte, legitime, ușor de înțeles. Coaliția este în situația să negocieze ceva și mă bucură foarte mult că aceste negocieri se poartă real, în format de coaliție. Speranța mea este să se termine amiabil. Cred că toată lumea a văzut disponibilitatea guvernului, a premierului, a ministrului Educației de a sprijini aceste solicitări. S-au găsit soluții pentru o serie de puncte revendicate de sindicate. Aceste promisiuni vor fi onorate. Ceea ce a promis guvernul că este posibil va face. Pe de altă parte și sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel părțile se întâlnesc undeva la mijloc. Este greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mâine.

 

În această după-amiază discutăm cu sindicatele din educație, împreună cred că vom conveni asupra  unei soluții. Este absolut inacceptabil ca un profesor să înceapă cariera pornind de la un salariu net de 2.500 de lei. Orice măsură luată acum va trebui corectată prin legea salarizării. Împreună cu Ministerul Muncii devansăm legea salarizării și, la 15 iulie, începem discuțiile cu toate categoriile profesionale, având ca prioritate sănătatea și educația (…) astfel ca până la 1 septembrie să finalizăm legea și să intrăm cu ea în Parlament, a declarat premierul Nicolae Ciucă miercuri, la Vila Florica, din județul Argeș.

Am luat măsuri ca să putem asigura bonificațiile necesare pentru profesorii debutanți, e un document guvernamental care sed află în circuit pentru avizare și până vineri vom aproba aceste documente, a adăugat prim-ministrul Ciucă.

Ciucă a subliniat că speră să se ajungă la un rezultat la un rezultat „astfel încât copiii şi părinţii să nu fie victimele acestui demers”.

„Doresc să subliniez şi eu că Partidul Naţional Liberal, liberalii nu s-au speriat niciodată de greutăţi, şi le-au asumat cu responsabilitate, cu înţelepciune şi au demonstrat că acestea pot fi rezolvate, pot fi duse la bun sfârşit. De aceea, şi astăzi Partidul Naţional Liberal are ca obiectiv rezolvarea problemelor ridicate de sindicatele din educaţie şi îmi asum ceea ce voi declara acum, şi anume că am avut un dialog deschis, îl vom avea în continuare şi considerăm că problemele cadrelor didactice sunt îndreptăţite, dar împreună, aşa cum am procedat în zilele trecute, inclusiv ieri, şi sunt convins că şi astăzi, prin dialog deschis, prin înţelegerea contextului şi prin înţelegerea paşilor pe care îi avem de făcut în continuare pentru a asigura guvernarea şi stabilitatea ţării, vom ajunge la un rezultat astfel încât copiii şi părinţii să nu fie victimele acestui demers”, a afirmat Nicolae Ciucă.

 

În timp ce premierul le transmite angajaţilor din învăţămint că revendicările vor fi soluţionate în viitoarea lege a salarizării, liderii de sindicat avertizează că, fără o ofertă rapidă și concretă, profesorii nu vor renunţa la protest și i-au invitat, astăzi, pe decidenții politici în mijlocul angajaților din educație, la o ședința a celor trei federații.

„Nu a fost o negociere, a fost o întâlnire informală, faţă de ce se ştia nu am avansat, atâta că Guvernul a promis că va face nişte calcule. Nu ştim nimic concret deocamdată ce se va întâmpla. I-am invitat mâine la o şedinţă pe care o avem cu liderii din ţară, poate mâine vin cu o surpriză, dar astăzi nu avem nimic concret pentru a spune oamenilor, motiv pentru care greva continuă”, a subliniat marţi, după întâlnirea de la Guvern, Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.

Acesta a precizat că reprezentanţii Guvernului au fost invitaţi miercuri, la sediul FSLI, la ora 17:00, la o şedinţă cu liderii celor trei federaţii sindicale.

„Mâine (miercuri n.r.) va fi o şedinţă a tuturor liderilor celor trei federaţii şi am invitat conducerea Guvernului. Invitaţia este către premier, către domnul Ciolacu, domnul ministru al Finanţelor, ministrul Muncii (…) Noi am solicitat, ca să fie limpede, ceea ce am cerut rândul trecut: un act normativ prin care să se acorde o mărire salarială până la intrarea Legii salarizării în vigoare. Rămâne de văzut dacă Guvernul va accepta”, a precizat Hăncescu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a reiterat că greva din învăţământ continuă deocamdată, singurii în măsură să ia decizia încetării ei fiind „doar colegii noştri”.

„Poate mâine persoanele invitate, factorii decidenţi, vor veni cu o soluţie care să fie acceptabilă pentru colegii din teritoriu, o soluţie la problemele noastre. Discutăm cu liderii din ţară, care la rândul lor vor trebui să-şi consulte liderii şi membrii de sindicat. Azi a fost doar o discuţie informală şi faptul că vor căuta soluţii”, a spus Nistor.

Pe de altă parte, reprezentanţii federaţiilor sindicale din Educaţie au anunţat că joi ar putea fi posibilă organizarea unui marş de protest.

De partea cealaltă, elevii şi părinţii cer garanţii că examenele naţionale vor avea loc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite