Franța are un radar militar pe care toată lumea îl dorește cu disperare

La aproximativ 50 de kilometri sud de Paris, o fabrică dorește să dubleze producția uneia dintre cele mai bine vândute piese de echipament militar din Franța – radarele de supraveghere aeriană Ground Master, scrie Politico.
Este un rezultat al presiunii președintelui Emmanuel Macron de a stimula producția de apărare ca răspuns la războiul din Ucraina și la nevoia de a moderniza armatele europene după ani de neglijență, precum și ca urmare a creșterii cererii în întreaga lume.
În timpul discursului său de Anul Nou adresat forțelor armate, Macron a enumerat Thales, dezvoltatorul sistemului radar, printre companiile din domeniul apărării care au accelerat semnificativ producția în ultimii doi ani.
Însă fabrica deținută de Thales în Limours, un mic oraș de aproximativ 6.500 de locuitori, se confruntă cu probleme care afectează sectorul apărării din întreaga Europă, deoarece regândește fiecare aspect al producției, având de furcă cu chestiuni precum extinderea fabricilor și angajarea mai multor lucrători.
„Pentru ca liniile de asamblare să facă față creșterii cererii, dublăm echipele și suntem în curs de a lucra în două schimburi în loc de unul pentru a ne asigura că avem mai multă producție în Limours”, a declarat Yves Descourvieres, șeful departamentului de gestionare a produselor pentru radarele multi-misiune de supraveghere.
Și nu există nicio îndoială că radarele sunt necesare.
Acestea sunt concepute pentru a detecta amenințările aeriene și pentru a identifica avioanele de luptă, rachetele și elicopterele. De asemenea, au noi capacități care le permit să distingă dronele de păsări. De la Limours, GM 400 Alpha, în valoare de 30 de milioane de euro, poate vedea avioanele de deasupra Bordeaux, la 500 de kilometri distanță. GM 200 au o rază de acțiune mai scurtă, între 250 și 350 de kilometri.
Thales – o companie controlată în comun de statul francez și de producătorul de avioane de vânătoare Dassault Aviation – este liderul european în materie de radare și al treilea în lume, după Lockheed Martin și Raytheon din SUA.
Antreprenorul din domeniul apărării și securității a vândut 200 de radare GM în întreaga lume către 32 de țări diferite începând din 2008, dintre care 40 numai în 2023. Ucraina a cumpărat, de asemenea, un sistem GM 200 anul trecut.
Cu peste 1.100 de angajați, fabrica din Limours testează antenele radarelor în încăperi cu pereți albaștri concepute pentru a atenua ecourile, înainte de a le asambla într-o zonă mare. Securitatea este strictă: un ofițer verifică telefoanele și fotografiile făcute de vizitatori înainte ca aceștia să plece, pentru a se asigura că nu sunt scoase secrete industriale din fabrică.
Proces continuu
De când a început războiul din Ucraina, guvernul francez a îndemnat companiile să producă mai multe arme, mai repede și mai ieftin.
Cu toate acestea, realitatea este complicată.
„Este un proces continuu. Până acum, produceam în jur de 10 radare pe an, iar acum obiectivul este de peste 20 pe an”, a declarat Descourvieres.
Compania modernizează fiecare parte a liniei de producție. Fabrica din Limours are acum patru camere de testare pentru reglarea fină a antenelor, față de trei, și a înființat 17 zone de testare pentru radarele asamblate, față de o duzină în urmă cu câteva luni.
Pentru a accelera asamblarea, Thales se coordonează cu furnizorii. „Avem nevoie de o sincronizare perfectă a sosirii echipamentelor pentru a evita risipa și așteptările”, a declarat Eric Marceau, vicepreședintele de strategie pentru activitatea radar.
O altă provocare este angajarea muncitorilor. Fabricarea radarelor are nevoie de competențe care variază de la inginerie mecanică la dezvoltarea de software și expertiză în domeniul radiofrecvențelor. Și, la fel ca multe fabrici din domeniul apărării, fabrica de radare a Thales este situată departe de orașe.
„Și mai dificil este să aduci tinere talente la Limours”, s-a plâns Descourvieres, spunând că ar fi mai ușor dacă fabrica ar fi situată într-o zonă elegantă din Paris.
O tehnologie-cheie pentru apărare
În timp ce guvernele europene se gândesc serios să își pregătească armatele pentru război, iar Ucraina duce o luptă pe viață și pe moarte împotriva Rusiei, radarele de supraveghere aeriană sunt o necesitate.
Un oficial francez, care a vorbit sub protecția anonimatului, deoarece nu are voie să vorbească cu presa, a descris radarele ca fiind „prima piatră de temelie pentru asigurarea suveranității asupra spațiului aerian propriu”.
Sistemele GM de la Thales, care sunt mobile și sunt montate de obicei pe camioane, au un radar complet digital cu rază lungă de acțiune, capabil să identifice ținte de la altitudini foarte mari la altitudini foarte mici. Acesta urmărește totul, de la aeronave tactice care zboară la joasă înălțime până la dispozitive neconvenționale, cum ar fi UAV-urile sau rachetele de croazieră.
„Este ca și cum ți-ai supraveghea grădina pe întuneric cu o lanternă”, a spus Marceau. Acum, cu noile inovații tehnologice, „este ca și cum ai avea 15 lanterne care monitorizează în același timp”.
Printre clienții companiei franceze se numără țări îndepărtate precum Indonezia – care a cumpărat anul trecut 13 GM 400 Alpha – și Maroc, dar și clienți din Europa, inclusiv Olanda, unde Thales are și o fabrică de radare, Danemarca, Finlanda și Estonia.
Radarele de supraveghere aeriană ale Thales sunt, de asemenea, un element-cheie al eforturilor recente ale Franței de a aprofunda legăturile în domeniul apărării cu țările aflate anterior sub controlul Rusiei.
În ultimele luni, Parisul a vândut trei GM 200 Armeniei și unul Republicii Moldova – prima dată când această țară a cumpărat echipament militar occidental. Republica Moldova urmează să mai primească încă unul, finanțat de Facilitatea europeană pentru pace a UE.