Fermierii spun că sunt nevoiți să renunțe la cultura de cartofi din cauza costurilor

22 ianuarie 2025, 20:29

Considerat a doua pâine a țării, cartoful rămâne unul dintre alimentele de bază ale românilor. Cu toate acestea, tot mai mulți fermieri au renunțat să-l mai cultive din cauza costurilor cu semințele, care s-au dublat în ultimii an. Și forța de muncă a devenit tot mai scumpă și mai greu de găsit, reclamă producătorii. În aceste condiții, în piețe și magazine ajunge tot mai multă marfă din import. Iar prețurile sunt pe măsură.

În România, numai în decurs de cinci ani, suprafața pe care s-au cultivat cartofi a scăzut la mai puțin de jumătate. Iar recoltele au ajuns să fie de aproape trei ori mai mici, arată statisticile oficiale.

Producția internă mai acoperă doar jumătate din necesarul de consum, conform datelor fermierilor. În piețe, kilogramul de cartofi se vinde și cu 5 lei. Comercianții fac mai greu rost de marfă. Ei spun că nici vânzările nu mai sunt la fel de mari ca în anii trecuți.

Fermierii spun că sunt nevoiți să renunțe la cultura de cartofi din cauza costurilor.

Reprezentanții asociațiilor de producători susțin însă că suprafața cultivată pentru care se încasează subvenții e mai mică decât cea din statisticile oficiale.

Cleonic Sucaiu, președinte al Federației Naționale Cartoful din România: „În realitate, în România sunt 32.000 de hectare. Fermierii au renunțat înlocuind această cultură cu porumb, soia, cereale. Dacă un hectar de grâu putem să-l încadrăm între 3500-4500 lei, un hectar de cartofi nu poți să-l încadrezi sub 13.000 de lei, chiar și 30-45.000 lei per hectar.”

Oficiali din ministerul Agriculturii au precizat pentru Știrile TVR că programele de sprijin pentru producătorii de cartofi vor continua și anul acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite