Fechet (PNL): Primele neruşinate pentru pensionare de la Romsilva au surori gemene la Curtea Constituţională

Primele de pensionare sunt profund imorale: nu sunt condiţionate de rezultate, ci se acordă automat, doar pentru că o persoană a deţinut o anumită funcţie; este o încălcare flagrantă a principiului meritocraţiei, care spune că oamenii ar trebui recompensaţi pentru ceea ce fac, nu pentru poziţia pe care o ocupă vremelnic, afirmă deputatul liberal Mircea Fechet, fost ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor.
„Primele neruşinate pentru pensionare de la Romsilva au surori gemene la Curtea Constituţională a României, acolo unde fiecărui judecător care îşi încheie mandatul i se pregăteşte un cadou de despărţire de 180.000 lei. Dacă pe cele pentru angajaţii de la Regia Naţională a Pădurilor am reuşit să le blocăm prin ordonanţă de urgenţă, în martie, mă aştept ca toate aceste peşcheşuri care sfidează bunul-simţ să dispară, nu doar cele de la CCR despre care se discută intens acum. Pentru că nimeni nu este mai presus de dreptate. Pare că unii au uitat că oamenii vor dreptate, mai ales când văd că legea şi-o face fiecare cum vrea. Şi pentru că niciun român nu trebuie să aibă soarta căţelului Samurache din fabula lui Grigore Alexandrescu, în care egalitatea e invocată pentru toţi, dar se dă „pe sărite””, a scris Mircea Fechet miercuri, pe pagina sa de Facebook.
În opinia sa, aceste prime, „pe lângă faptul că sunt imorale, sunt şi ruşinoase, pentru că vin dintr-un buget la care contribuie şi o bunică dintr-o pensie câştigată după o viaţă de muncă, şi un profesor care se împarte între două şcoli, şi un antreprenor care îşi plăteşte taxele şi impozitele la zi, şi un fierar care stă încovoiat o zi pe un pod”.
„Am spus lucrurilor pe nume, ca ministru, şi am deranjat pe mulţi mai ales cu subiectul bonusurilor la pensionare, dar aş face la fel oricând, pentru că aceste prime au costat statul român, numai în ultimii cinci ani, peste 327 milioane lei. Sunt bani publici. Îmi menţin opinia: să ieşi la pensie nu poate însemna să (mai) dai un tun pe spinarea românilor care muncesc cinstit. Nu e drept şi nu e moral. Toate aceste bonusuri nejustificate trebuie să dispară. România de azi nu-şi permite să mai accepte un sistem care răsplăteşte funcţia şi nu performanţa”, a subliniat deputatul PNL.
Trei judecători de la Curtea Constituţională, printre care şi preşedintele CCR Marian Enache, îşi încheie în aceste zile mandatele de 9 ani. La plecarea din aceste funcţii, judecătorii CCR primesc, conform informaţiilor apărute în media, câte 180.000 de lei fiecare.