Explicații după renovarea casei memoriale a scriitorului Ion Creangă. Bojdeuca din Iași e de nerecunoscut
Scandalul a pornit imediat ce președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a postat imagini cu Bojdeuca lui Creangă reabilitată. Are pereții incălziți, prize în camere și un nou acoperiș. Au urmat mesaje de revoltă din partea oamenilor, care spun că bojdeuca e de nerecunoscut. Iar ministrul Culturii a cerut corpului de control să verifice autorizația și materialele folosite. Mai multe instituții vor să facă acum verificări.
Filip Ciobănașu, arhitect al proiectului: Lucrările de restaurare au păstrat fidel imaginea, materialele tradiționale, tehnicile, șindrila a fost bătută de meșteri populari. Cred, ca arhitect, că s-a plecat de la o glumă, iar lucrurile au degenerat. Cine vine aici poate vedea realitatea, câteva schimbări am făcut pentru că lemnul putred nu putea rămâne. Același lucru pot să îl spun despre dușumele și interioare. Tencuiala a fost prelucrată cu mâna.
Doar lucrările de la bojdeuca scriitorului au costat 700 de mii de lei. Au fost minimale, dar necesare, spun arhitecții. S-au montat prize pentru a putea folosi aparate de curățenie, iar pereții sunt încălziți că să nu înghețe obiectele de patrimoniu.
Nicoleta Cabă, architect al proiectului: Toate aceste intervenții s-au făcut cu restauratori atestați, Să nu uităm că în 2018 erau infliltrații în clădire. Evident a trebui să intervenim la învelitoare.
Bobi Apăvăloaei, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Iaşi: Proiectul a fost realizat în conformitate cu ce a aprobat comisia zonală a monumentelor istorice. Nu au fost introduse materiale sau functiuni noi. Întreg ansamblul așa cum îl vedem azi datează din 1985, la ultima restaurare majoră, și noi nu am făcut altceva decât să aducem într-o stare de funcționare acest complex. La un moment dat, clădirea era trecută în stadiul de precolaps. Dacă nu era acest proiect probabil că în următorii ani am fi pierdut-o.
Trebuie spus că este a patra oară când căsuța este reabilitată, prima dată în 1918, 1977 și 1985. Bojdeuca va fi redeschisă pe 15 decembrie.
Întreg ansamblul muzeal din cartierul ieșean Ţicău a fost reabilitat cu fonduri europene.