EXCLUSIV Certificate energetice pe „ochi frumoşi”. Unii auditori le emit fără să facă nicio verificare în teren

2 martie 2018, 19:37

Internetul este plin de anunțuri ale unor auditori care promit să elaboreze un certificat de performanță energetică în cel mai scurt timp.

Reporterii TVR au abordat câțiva astfel de auditori și au reușit în câteva minute să bată palma pentru un certificate … online.

Un alt anunț, un alt auditor, același rezultat.

Multe dintre certificatele de pe piața românească se dau fără o verificare temeinică a construcției. Auditorii le eliberează fără teamă că ar putea fi sancționați. Deși Comisia Europeană ne-a impus să existe o instituție care să verifice aceste lucrări.

Ministerul Dezvoltării a desemnat Inspectoratul de Stat în Construcții. Ar trebui să verifice, prin sondaj, 10 la sută din lucrări în fiecare an.

Piața nu funcționează corect. O recunoaște și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, care a făcut o analiză pe câteva certificate. Rezultatele au fost șocante.

Unul dintre certificatele de performanță energetică ale clădirilor analizate a fost elaborat pe baza documentației tehnice fără ca obiectivul să existe în realitate (sursă: studiul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții)

Este o afacere din care statul pierde bani, cumpărătorul este păcălit, iar singurii care câștigă sunt auditorii. Unii ajung să aibă zeci de mii de lucrări, deși fizic nu ar putea executa nici câteva mii.

Calitatea acestor certificate poate fi reclamată la Agenția pentru Protecția Consumatorului, la Ministerul Dezvoltării Regionale ori la Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri.

Inspectoratul de Stat în Construcții este singura instituție care verifică sesizările de fraudă, amendează, suspendă sau chiar retrage atestatul unui auditor care emite certificate neconforme.

Dar, Ministerul Dezvoltării abia în noiembrie anul trecut a pus la dispoziție o adresă la care auditorii își pot trimite lucările.

Reporterii TVR au cerut un punct de vedere Ministerului Dezvoltării Regionale și reprezentanților Inspectoratului de Stat în Construcții. Însă fără niciun rezultat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Să fii proprietar de locuință, un lux tot mai greu de permis în România

Incendiu la două locuințe de lângă Mânăstirea Voroneț