Europenii pun presiune ca Putin să accepte armistițiul. Acceptarea e primul pas spre pace

15 martie 2025, 17:51 (actualizat 15 martie 2025, 17:52)

25 de lideri ai ţărilor din aşa numita coaliție a bunăvoinței, printre care și președintele interimar al României, Ilie Bolojan, au discutat într-o videoconferință situația actuală din Ucraina.

Una dintre concluzii este că Europa trebuie să fie gata să apere orice acord de pace în Ucraina. Premierul britanic, unul dintre inițiatorii acestei reuniuni online, a declarat că Vladimir Putin nu poate fi lăsat să se joace cu acordul de încetare a focului propus de SUA și l-a acuzat pe liderul rus că încearcă să amâne o înțelegere. Coaliția bunei voințe, născută la summitul liderilor europeni de la Londra de acum două săptămâni sub conducerea anglo-franceză, caută soluții pentru garantarea, pe viitor, a securității în Ucraina.

În acest moment, planul armistițiului propus de americani în Arabia Saudita și acceptat fără reținere de Ucraina, este blocat de Rusia care pune condiții.

Keir Starmer, premierul Marii Britanii: Acum vedem, şi e tema centrală a discuţiilor de azi, este că Putin este cel care încearcă să amâne, şi, într-un fel pe care-l ştiţi cu toţii, dacă Putin este serios legat de pace, este foarte simplu. Trebuie să oprească aceste atacuri barbare asupra Ucrainei şi să accepte armistiţiul.

Într-un mesaj postat pe rețeaua X, președintele interimar Ilie Bolojan scrie că primul pas spre o pace durabilă este ca Rusia să accepte necondiționat încetarea focului.

SURSA: X / preşedinţia română

Vă mulţumesc d-le prim-ministru Starmer pentru organizarea acestei întâlniri. Coordonarea noastră strânsă rămâne esenţailă. Am subliniat angajamentul României de a sprijini Ucraina şi partenerii săi în eforturile de a asigura o pace durabilă şi justă. O încetare a focului, necondiţionată, este primul pas spre acest obiectiv şi Rusia trebuie să îl accepte.”

Cei 25 de lideri, inclusiv Comisia Europeana, NATO și Canada, caută o modalitate de a pune presiune pe Moscova ca să accepte, fără condiții, armistițiul agreat la Jeddah. Această întâlnire virtuală, are ca scop aprofundarea conceptului de coaliție a bunei voințe, obiectivul final fiind menținerea păcii în cazul încetării focului în Ucraina. Deocamdată, nu există un plan operațional.

Samir Puri, analist militar: Ucraina, cel puţin are avantajul că se învecinează cu un număr mare de state NATO. Evident, Polonia, dar şi România, de-a lungul Carpaţilor. Sunt multe feluri prin care poţi folosi aceşti vecini NATO ca locuri de staţionare a trupelor viitoare forţe de stabilizare care ar putea opera în Ucraina la nevoie.

La summitul de astăzi s-au discutat și modalitățile de a spori capacitatea militară a Ucrainei pe termen scurt și lung. În viziunea britanicilor aceasta ar pune presiune asupra Kremlinului să accepte armisitiul.

În plus, Marea Britanie încearcă să determine cât de mare va fi această Coaliție și cu ce vor fi dispuse, concret, statele să contribuie.

Este foarte importantă și denumirea acestei forțe militare pentru ca numele său ar putea stabili din start misiunea sa în Ucraina.

Nu în ultimul rând, europenii strâng rândurile pentru a convinge SUA să garanteze securitatea Ucrainei în viitor. Este vorba de așa numitul backstop, altfel spus, tipul de sprijin militar esențial al Statelor Unite, necesar în efortul de menținere a păcii condus de europeni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite