Elon Musk spune că „războiul civil este inevitabil”, în timp ce Marea Britanie este zguduită de revolte ale extremei drepte. CNN: Musk e parte a problemei

7 august 2024, 15:54

Social media a jucat un rol important în alimentarea revoltelor anti-imigrație care au cuprins orașe și localități din Regatul Unit. Iar șeful agitator, Elon Musk, nu stă pe margine, notează CNN, într-un articol.

Directorul executiv al Tesla și proprietarul X a postat duminică pe platformă că „războiul civil este inevitabil”, ca răspuns la o postare care punea manifestațiile violente pe seama efectelor „migrației în masă și a frontierelor deschise”.

Luni, un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic Keir Starmer a abordat comentariul lui Musk, spunând reporterilor că „nu există nicio justificare pentru asta”.

Dar Musk nu renunță, notează publicația americană. Marți, el l-a etichetat pe Starmer #TwoTierKier într-o referire aparentă la o afirmație dezmințită, răspândită de teoreticienii conspirației și politicienii populiști precum Nigel Farage, conform căreia „poliția pe două niveluri” înseamnă că protestele de dreapta sunt tratate mai în forță decât cele organizate de stânga.

De asemenea, el a comparat Marea Britanie cu Uniunea Sovietică pentru încercarea de a restricționa discursul ofensator pe social media.

Decizia lui Musk de a amplifica retorica anti-imigranți evidențiază rolul pe care informațiile false răspândite online îl joacă în menținerea violenței în lumea reală – o problemă care preocupă din ce în ce mai mult guvernul britanic, care a promis marți că îi va aduce în fața justiției pe cei responsabili pentru revolte, precum și pe „majoretele” lor din mediul online.

În cursul zilei de marți, un bărbat în vârstă de 28 de ani din Leeds, nordul Angliei, a devenit prima persoană acuzată că a folosit „cuvinte sau comportamente amenințătoare cu intenția de a stârni ura rasială” online, potrivit Serviciului de urmărire penală (Crown Prosecution Service, CPS) din Regatul Unit. Acuzațiile se referă la „presupuse postări pe Facebook”, a declarat Nick Price, directorul serviciilor juridice din cadrul CPS.

În ultimele zile, turbulenții au deteriorat clădiri publice, au incendiat mașini și au aruncat cu cărămizi în polițiști. De asemenea, au incendiat două hoteluri Holiday Inn din nordul și centrul Angliei, despre care se crede că adăpostesc solicitanți de azil care așteaptă o decizie cu privire la cererile lor. Sute de persoane au fost arestate. Revoltele au izbucnit săptămâna trecută după ce grupuri de extremă-dreapta au afirmat pe rețelele de socializare că persoana acuzată de comiterea unui atac oribil prin înjunghiere soldat cu moartea a trei copii era un solicitant de azil musulman. Campania de dezinformare online a stârnit indignare la adresa imigranților.

Marea Britanie. Proteste antiimigrație și pro-refugiați/Profimedia Images

Potrivit poliției, suspectul, numit Axel Rudakubana, în vârstă de 17 ani, s-a născut în Regatul Unit. Cu toate acestea, afirmațiile false cu privire la atac (care este cea mai gravă înjunghiere în masă a copiilor din Marea Britanie din ultimele decenii și posibil din toate timpurile) s-au răspândit rapid pe internet și au continuat să strângă vizualizări chiar și după ce poliția a clarificat situația.

Potrivit Institutului pentru Dialog Strategic, un grup de reflecție, până în după-amiaza zilei de 30 iulie, a doua zi după atac, un nume fals vehiculat online pentru presupusul solicitant de azil primise peste 30 000 de mențiuni numai pe X de la peste 18 000 de conturi unice.

„Numele fals atribuit atacatorului a circulat în mod organic, dar a fost, de asemenea, recomandat utilizatorilor de către algoritmii platformei”, a afirmat Institutului pentru Dialog Strategic, într-o declarație. „Prin urmare, platformele au amplificat dezinformarea către utilizatori care altfel nu ar fi fost expuși, chiar și după ce poliția a confirmat că numele era fals.”

Potrivit guvernului britanic, este foarte posibil ca roboții, care ar putea fi legați de actori susținuți de stat, să fi amplificat răspândirea de informații false.

Musk și postările sale incendiare

Deși companiile de social media au propriile politici interne care interzic discursul instigator la ură și incitarea la violență de pe platformele lor, acestea s-au luptat mult timp să le pună în aplicare.

„Problema a fost întotdeauna aplicarea”, a declarat pentru CNN Isabelle Frances-Wright, expert în tehnologie la Institutul pentru Dialog Strategic.

„În special în vremuri de criză și conflict, când există un val uriaș de conținut, moment în care sistemele lor deja fragile de moderare a conținutului par să se destrame”.

Nu ajută cu nimic faptul că Musk însuși a promovat conținuturi incendiare pe X, o platformă pe care autoritățile europene de reglementare au acuzat-o luna trecută că induce în eroare și înșală utilizatorii. Dacă el o poate face, de ce nu și alții? – se întreabă CNN.

De exemplu, la scurt timp după atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și declanșarea războiului din Gaza, autodeclaratul „absolutist al libertății de exprimare”, Elon Musk, a susținut public o teorie a conspirației antisemite populară printre adepții supremației albilor.

Ulterior, el și-a cerut scuze pentru ceea ce a numit „cea mai proastă” postare a sa pe rețelele sociale.

Sub conducerea lui Musk, X și-a relaxat, de asemenea, politicile de moderare a conținutului și a restabilit mai multe conturi blocate anterior. Printre acestea se numără figuri de extremă-dreapta precum Tommy Robinson, care a publicat un flux de mesaje care au alimentat protestele din Regatul Unit, criticând în același timp atacurile violente.

În 2018, înainte ca Musk să cumpere Twitter, așa cum era cunoscut X, Robinson a fost interzis pe platformă pentru încălcarea normelor sale care reglementează „comportamentul” instigator la ură.

Combaterea „criminalității online” în Marea Britanie

Guvernul britanic a promis săptămâna aceasta să urmărească penal „criminalitatea online” și a presat companiile de social media să ia măsuri împotriva răspândirii de informații false.

„Este o rușine totală și nu putem continua așa”, a declarat luni ministrul britanic de interne, Yvette Cooper, într-un interviu pentru BBC Radio 5 Live, adăugând că poliția va urmări „criminalitatea online”, precum și „criminalitatea offline”.

În timpul unei reuniuni a cabinetului de marți, Starmer a declarat că cei implicați în revolte – în persoană și online – „vor resimți întreaga forță a legii și vor fi supuși unei justiții rapide”, conform unei declarații văzute de CNN.

În cadrul aceleiași reuniuni, Peter Kyle, ministrul pentru știință și tehnologie, a declarat că, în cadrul discuțiilor cu companiile de social media, a clarificat responsabilitatea acestora de a contribui la „oprirea răspândirii dezinformării și a incitării la ură”.

La o ședință de informare care a urmat reuniunii, Starmer a evitat întrebările reporterilor cu privire la comentariile lui Musk.

Proprietarii X, Meta, Facebook și TikTok nu au răspuns la solicitările de comentarii ale CNN. Publicația americană scrie că nu este clar dacă guvernul britanic are instrumentele necesare pentru a trage la răspundere platformele de social media pentru rolul lor în declanșarea revoltelor.

Legea britanică privind siguranța online, adoptată anul trecut, creează noi obligații pentru platformele social media, inclusiv obligația de a elimina conținutul ilegal atunci când acesta apare. De asemenea, se consideră infracțiune postarea online de informații false „menite să provoace prejudicii nesemnificative”.

Cu toate acestea, legislația nu a intrat încă în vigoare deoarece autoritatea de reglementare însărcinată cu aplicarea acesteia, Ofcom, este încă în curs de consultare cu privire la codurile de practică și orientările. Într-o declarație de luni, Ofcom a afirmat că abordarea conținutului ilegal online este o „prioritate majoră”.

Organismul de supraveghere se așteaptă ca primul set de obligații în temeiul noii legi, privind conținutul ilegal, să intre în vigoare „în jurul sfârșitului acestui an”. Odată ce legea va fi în vigoare, Ofcom va putea amenda companiile cu până la 10% din veniturile lor globale.

„Ca parte a angajamentului nostru mai larg cu platformele tehnologice, lucrăm deja pentru a înțelege ce măsuri iau acestea în pregătirea pentru aceste noi reguli”, a adăugat Ofcom.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite