Elevii din Timiș vor fi testați pe o platforma educațională

25 septembrie 2024, 09:17 (actualizat 25 septembrie 2024, 09:57)

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Timiș a luat hotărârea ca și elevii timișeni, după modelul aplicat în județul Iași, să aibă parte de o testare standardizată a cunoștințelor din mai multe discipline, realizată pe platforma educațională BRIO.

45.000 de elevi din clase gimnaziale și de liceu din Timiș sunt testați în această perioadă la limba română, matematică, istorie sau geografie. Elevii își pot evalua astfel obiectiv cunoștințele la principalele materii școlare și își pot îmbunătăți performanța la examene.

Sunt două sesiuni de testări. Prima, cea inițială, în intervalul 24 septembrie – 7 octombrie 2024, iar cea de-a doua, înainte de finalul anului școlar.

Excepție fac elevii din învățământul special, precum și cei din clasele IX, X, XI din învățământul profesional, seral și ”A doua șansă”.

Elevii susțin testele online, pe platforma dedicată județului Timiș, iar evaluarea rezultatelor va fi generată tot de către platformă.

Vor fi testate cunoștințele de la disciplinele limba și literatura română, matematică, istorie, geografie, biologie, fizică, chimie, informatică, engleză și franceză, fiecărei materii fiindu-i alocată o zi stabilită după un grafic transmis unităților de învățământ de către inspectoratul școlar.

Scorul obținut de elevi este măsurat în centile (între 0 – 100) și reflectă gradul de competență al elevului pe materia studiată în raport cu ceilalți elevi din țară.

Există o diferență între scorul măsurat în centile și nota de la școală. Astfel, un scor cuprins între 60 și 80 înseamnă o notă cuprinsă între 7 și 8, iar un scor de peste 80 înseamnă o notă de 9 sau 10.

La solicitarea ISJ Timiș, punctajele vor fi transpuse în note, astfel încât părinții și elevii să aibă o mai bună cuprindere a nivelului de cunoștințe al elevului, primind și un diagnostic cu privire la punctele slabe și cele forte ale beneficiarului raportate la competențele dobândite până în acel moment.

Testele conțin 25 de itemi, timpul alocat pentru rezolvarea fiecăruia dintre ele fiind de 50 de minute.

Unitățile de învățământ pot programa testările în funcție de orarul propriu, în cadrul datei programate prin planificarea generală transmisă de către inspectoratul școlar. Nu este impusă o oră unică de începere a testării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite