Eduard Hellvig: SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică sau justiţie. SRI nu va organiza proteste sau alte mişcări de stradă
Declaraţii la ieşirea de la audieri:
Președintele Comisiei, Adrian Țuțuianu:
-am considerat necesar să ne fie prezentate conducerea SRI, aspecte privind rolul şi locul SRI, cooperarea cu alte instituţii, starea şi locul de securitate a României, NATO, Rusia, UE, factori de risc în plan economic, contraspionaj, ameninţare teroristă şi cibernetică.
–am avut 2 rapoarte – situaţia gen. Florian Coldea şi gen. de brigadă Elena Istode. Ancheta internă din cadrul SRI nu este închisă, membrii comisiei au decis să nu închidă discuţia pe acest subiect şi să analizăm pe baza documentelor prezentate astăzi dacă este cazul să invităm la audieri şi alte persoane.
–am discutat despre bugetul SRI, nu avem oficial încă un buget, avem comunicată o cifră de la Ministerul Finanţelor, priorităţile serviciului.
–despre proteste şi eventuale implicări.
-cadrul legislativ este insuficient şi din perspectiva atribuţiilor SRI, dar şi din cea a controlului parlamentar.
Declaraţii ale directorului SRI, Eduard Hellvig:
-discuţie utilă, onestă, transparentă, cum este normal să existe între comisie şi SRI. Am exprimat dorinţa mea de a avea o comunicare cât mai deschisă. Discuţiile nu au ocolit, ci au clarificat evenimentele recente. Am oferit detalii cu privire la ancheta internă şi la mecanismele de identificare şi sancţionare a lucrurilor care nu funcţionează în parametrii aşteptaţi.
-suntem martori la o divizare în societatea românească, la atacuri fără precedent la adresa SRI şi e datoria mea să punctez câteva lucruri. Am preluat mesajele venite din partea persoanelor de bună-credinţă. Le voi trata cu toată seriozitatea adecvată. Suntem conştienţi de lucrurile vehiculate în spaţiul public şi le voi trata responsabil.
-Există şi interesul de a destabiliza o instituţie serioasă. Le spun tuturor că SRI are instrumente validate în timp să se apere atât pe el, dar mai ales pe cetăţenii României. Un SRI slab, timorat , destabilizat ar însemna o Românie dezarmată în faţa ameninţărilor, nu foloseşte nici românilor. Eu nu am date şi dovezi care să confirme tot ceea ce se spune în spaţiul public. Dacă există astfel de date, ele trebuie puse la dispoziţia organelor de aplicare a legii. Pentru orice presupus abuz sau încălcare ale legii, comisia de control trebuie sesizată. Consider că într-o democraţie reală este esenţial şi fundamental ca serviciile de informaţii să nu fie omniprezente şi omnipotente. Acele vremuri au apus demult şi nu trebuie să se mai întoarcă. Înţeleg preocuparea societăţii româneşti, la 10 ani de la integrarea UE, ca SRI să fie subordonată mecanismelor democratice. Subliniez că oricând SRI va fi solicitat sau mandatat să ajute la întărirea statului rămân, o va face aşa cum a făcut-o şi în trecut, în limitele date de lege. Demonizarea instituţiei pe care o conduc, prin atragerea în zona speculaţiilor, îi afectează pe angajaţii noştri oneşti şi loiali statului, menirea şi misiunea. Este greu să ne apărăm, pentru că fiecare mesaj pe care îl transmitem este atacat. Cei care ne atacă ştiu că nu vom intra în acest joc şi de aceea continuă. Am speranţa că aceste lucruri se vor opri. Sublinez hotărârea mea de a ţine SRI în limitele cadrului legal şi a misiunii sale stipulate de lege. SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică sau justiţie. În mandatul meu, SRI nu se va implica în niciun tip de joc de putere, SRI nu va organiza proteste sau alte mişcări de stradă, aşa cum fals s-a afirmat în anumite locuri.
-Cred că fiecare instituţie trebuie să-şi desfăşoare activitatea în cadrul stabilit de lege. Doar pentru că suntem un serviciu de informaţii nu înseamnă că trebuie să fim o instituţie izolată. Au existat, în urma hotărârilor pe care decidenţii le-au luat, protocoale de colaborare, în cadrul cărora ofiţerii au oferit asistenţă tehnică de specialitate şi nu au desfăşurat activitate penală. Punerea mandatelor în vigoare au însemnat prestare de servicii de supraveghere tehnică în baza mandatelor. Colaborarea se face în concordanţă cu decizia CCR din martie 2016. Consider că avem nevoie de un cadru legal transparent şi clar. Am afirmat public nevoia unei legislaţii în materie de securitate naţională, am susţinut nevoia de transparentizarea instituţiei şi control democratic. Am dovedit toleranţă zero, toate acestea le-am făcut fără să fac un spectacol. Întotdeauna când au apărut lucruri care nu sunt în matca lor am dispus măsuri reparatorii: un cod de etică profesională a angajaţilor SRI, care va fi publicat şi în MO. Documentl vine să clarifice o serie de întrebări puse în registrul public. Acest cod va clarifica eventuale situaţii de incompatibilitate în care ar putea să se plaseze un ofiţer al SRI. Am schimbat structura de securitate internă prin măsuri administrative şi modernizarea măsurilor de securitate. Am cerut adoptarea pachetului de legi privind securitatea naţională. Nu avem voie, potrivit legii, să avem iniţiative legislative. E rolul Parlamentului şi e normal să fie aşa.
-bugetul SRI. Ştiu că există o percepţie asupra bugetului SRI. Am pus accent pe: amplificarea ameninţărilor teroriste, contraspionaj, ameninţare cibernetică. Calitatea de membru al NATO ne obligă să participăm la asigurarea securităţii colectivităţii şi consumă o sumă semnificativă a bugetului SRI. SRI, alături de SIE şi DIE, este al doilea contributor pe care îl facem la NATO, după SUA. O mare parte din bugetul SRI merge la pensii şi salarii pentru că, ca să suplinim ce fac alte servicii cu tehnologie avanbsată, SRI o face cu angajaţi. Asta presupune costuri şi un efort bugetar adecvat.
Directorul SRI însoţit de cei doi adjuncţi şi şeful comisiei de anchetă internă sunt audiaţi de Comisia parlamentară de control pe tema bugetului a fostului adjunct Florian Coldea şi a situaţiei instituţiei. Acum doua zile senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat că lui Hellvig i s-ar putea fi cerute lămuri şi despre protestele de la sfârşitul săptămânii.
În debutul întâlnirii, președintele Comisiei, Adrian Țuțuianu, a declarat că aceasta este prima ședință a acestui for pe noua componență.
Directorul SRI, Eduard Hellvig:
- sunt convins că după această audiere vom avea răspuns la foarte multe întrebări care au apărut în spaţiul public.
- Documente clasificate vor fi puse la dispoziţia comisiei.
- am dat şi un comunicat în acea seară, SRI nu a avut nicio implicare în protestele de duminică.
- Pentru mine este extrem de importantă relaţia cu Parlamentul, am fot parlamentar, am toată deschiderea pentru o relaţie mai mult decât apropiată şi directă
- toate documentele care vor fi prezentate comisiei vor fi anunţate public
- Sunt discuţii legate de bugetul instituţiei, ştiu ca există o percepţie publică, ne confruntam cu o realitate pe care nu o putem nega, vom explica de ce avem nevoie de buget
Jurnalistul Liviu Avram este de părere că aceasta audiere a lui era absolut necesară, răspunsul oferit anterior fiind mult prea scurt pe subiectul Florian Coldea.
Jurnalistul Adelin Petrişor, invitat în Ediţia Specială de la TVR1, crede că generalul Coldea ar fi vrut să rămână în sistem dar directorul Eduard Hellvig, preşedintele Klaus Iohannis au considerat că trebuie să lase serviciul să respire. (…) Eu cred că după un număr de ani în funcţie, este bine ca şeful unei instituţii să plece.
La audierile de miercuri au fost invitaţi directorul SRI, directorii adjuncţi şi şeful comisiei de anchetă internă din acest serviciu, precum şi cei care gestionează problema bugetului.
Generalului Florian Coldea a fost trecut în rezervă de preşedintele Iohannis acum o săptămână la cererea directorului SRI, Eduard Hellvig.
Totul s-a întâmplat în urma acuzaţiilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă, dispărut de mai bine de o lună.