Economia Rusiei reușește să supraviețuiască restricțiilor impuse de Occident –  suflu nou în parteneriatul cu China

Vladimir Putin și Xi Jinping
2 aprilie 2024, 13:40 (actualizat 2 aprilie 2024, 14:31)

În contextul impunerii de restricții din partea Occidentului ca urmare a invaziei din Ucraina, economia Rusiei găsește un suflu nou în parteneriatul comercial cu China.

Această alianță neașteptată a permis Moscovei să supraviețuiască și să prospere în ciuda presiunilor internaționale, în timp ce Beijingul a obținut acces la resurse esențiale la prețuri avantajoase.

Economia Rusiei reușește să supraviețuiască restricțiilor impuse de Occident în urma invaziei din Ucraina datorită schimburilor comerciale cu China. Beijingul la rândul său a profitat de situaţia dificilă în care se afla Moscova și a obținut petrol la un preț mult mai mic decât cel la care este vândut de alte țări.

O analiză a jurnaliştilor de la Reuters arată că valoarea relaţiilor comerciale dintre cele două țări a crescut în ultimii doi ani cu 64 la sută, ajungând la 240 de miliarde de dolari.

Grupul Eurasia Logistics al lui Nikita Minenkov este, de exemplu, beneficiarul creşterii bruşte a comerțului cu China. Succesul firmei evidențiază relația economică din ce în ce mai strânsă a Moscovei cu Beijingul, care cumpără tot mai mult petrol rusesc și îi furnizează bunuri, în special mașini și utilaje.

Datele comerciale chinezești arată că în 2023 exporturile de mașini către Rusia au fost de aproape șapte ori mai mari decât în 2022. Valoarea acestora este cu 10 miliarde de dolari mai mare faţă de anii precedenţi.

Producătorii chinezi de automobile au profitat de plecarea producătorilor occidentali de maşini  din Rusia. Cota Chinei pe piața rusă a sărit de la mai puțin de 10% cât era înainte de începerea războiului din Ucraina, la peste 50%.

Dealerii care vindeau acum doi ani autoturisme Volkswagen, Renault sau Citroen au trecut acum la mărci chinezești ca Geely sau Chery. Vânzările de mașini Changan în Rusia, de exemplu, au crescut de la 2.550 în 2022 la 47.800 în 2023. Anul trecut a fost a cincea cel mai bine vândută marcă de mașini din Rusia. În februarie 2024, opt dintre cele 10 mărci de mașini cel mai bine vândute în Rusia erau chinezești. Companiile chineze au ajutat piața auto din Rusia să se redreseze după o contracție severă în 2022, când au fost vândute puțin peste 625.000 de autoturisme.

Vânzările din 2023 au fost de un milion de mașini, departe însă de nivelurile de dinainte de război, când ajungeau la peste 1,5 milioane de bucăţi.

Moscova are nevoie însă de legături mai strânse cu Beijingul şi şi-a propus să transporte pe căile ferate care duc în Orientul Îndepărtat mărfuri în valoare de peste la patru miliarde de dolari, cu aproximativ 40% mai mult decât în 2023. Capacitatea pe căile ferate transsiberiene ar trebui să ajungă la 210 milioane de tone pe an până în 2030, de la 173 de milioane de tone în 2023.

Acest lucru ar facilita intensificarea comerțului cu China și alte țări asiatice, în special în ceea ce privește cărbunele, petrolul și alte minerale. Toate aceste lucruri necesita însă investiții. Rămâne de văzut dacă Rusia implicată într-un conflict armat de durată va găsi bani necesari pentru astfel de proiecte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă