Drepturile omului în Afganistan sunt practic inexistente, arată cel mai recent raport al Misiunii ONU. „Femeile sunt într-o situaţie cumplită. Nu pot merge libere pe stradă, nu pot vorbi, nu pot merge la bazar, la facultate”

19 iulie 2023, 19:21

Cu apă și focuri de Kalașnikov trase în aer. Așa au oprit talibanii o demonstrație a unor femei care au protestat faţă de închiderea saloanelor de înfrumusețare.

Este doar un mic episod din seria abuzurilor documentate de Națiunile Unite, care au constatat că în țara condusă de fundamentaliști femeile nu au, practic, niciun drept.

Munisa Mubariz, activistă pentru drepturile femeilor:Viața femeilor s-a schimbat, sunt într-o situație cumplită. Nu pot alege nici măcar cum să se îmbrace, nu pot merge libere pe stradă, nu pot vorbi, nu pot merge la bazar pentru cumpărături, nu pot merge la facultate, nu pot merge la şcoală, nu pot munci. Asta e viaţa femeilor.

Vara trecută, Munisa a participat la o manifestație din Kabul, pe care talibanii au oprit-o, ca de fiecare dată, cu focuri de armă.

Activista a fost nevoită să se refugieze în Pakistan.

Munisa Mubariz, activistă pentru drepturile femeilor:Am fugit din Kabul. Talibanii m-au ameninţat, au vrut să mă aresteze. Pentru că se înmulţeau ameninţările la adresa mea, am fugit din Kabul.

La aproape 2 ani de la preluarea puterii, talibanii sunt în continuare nerecunoscuți de comunitatea internațională. Nimeni nu pare să aibă însă pârghiile necesare pentru a-i convinge să respecte drepturile omului.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Este o situație absolut inacceptabilă și, din acest punct de vedere, de la Consiliul de Securitate până la toate structurile Organizației Națiunilor Unite, după părerea mea, ar fi necesară o intervenție imediată.”

Și din punct de vedere economic, Afganistanul este o țară în pragul colapsului.

Potrivit ONU, dintr-o populație de 40 de milioane, aproape 29 de milioane de afgani supraviețuiesc doar datorită ajutorului umanitar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite