Nicușor Dan, la dezbaterea organizată de TVR: România nu-și permite alegeri anticipate sau alte forme de referendum, avem un Parlament și cu acesta voi lucra în formarea unui nou Guvern
Nicușor Dan, candidatul la Președinție a fost prezent în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, locul unde TVR a organizat și dezbaterea de la turul 1, unde au fost invitați toți cei 11 candidați. Dezbaterea a fost transmisă pe TVR1, TVR Info, TVRI și TVR Moldova și online, pe canalul oficial de youtube al TVR. Nicușor Dan și a răspus la toate întrebările despre economie, reforma statului, securitate națională, educație, refacerea satelor, locul României în structurile euro-atlantice, reconstrucția Ucrainei.
ACTUALIZARE Dezbaterea s-a încheiat cu un mic discurs al lui Nicușor Dan: Veniți la vot, va fi o competitție foarte strânsă, fiecare vot contează, nu este despre persoane, ci despre două direcții radicale: o Românie orientată spre vest, Europa și SUA și o Românie care neagă acest parcurs occidental, o Românie a dialogului și o Românie a tensiunii și a urii, între un candidat care a condus mai multe lucruri și Bucureștiul și unul care n-a condus vreodată un lucru important.
Nicușor Dan despre lipsa profesorilor calificați în zonele rurale și olimpicii medaliați internațional. Cum ar convinge un elev cu performanțe deosebite să rămână în țară.
Nicușor Dan despre Curtea Penală Internațională și mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război. Ar pune în aplicare mandatul dacă Putin ar veni în România?
Mirabela Grădinaru, partenera lui Nicușor Dan:
Boris Velimirovici, jurnalist TVR, întrebare despre drepturile minorităților naționale și manifestările extremiste:
Marius Popa, jurnalist TVR, îl întreabă pe Nicușor Dan despre reconcilierea celor două Românii:
Lucian Pîrvoiu, jurnalist TVR: Cum ați vota în Consiliul European în niște soluții ipotetice? Comisia Europeană propune ca fondurile necheltuite din politica de coeziune să fie dirijate către Ucraina. Comisia Europeană propune activarea Articolului 7 pentru Slovacia pentru derapaje la adresa statului de drept.
Loredana Iordache, jurnalist TVR: Ce soluții aveți pentru a transforma satele României în comunități viabile, atractive pentru tineri și pentru investitori?
Cum va colabora cu partidele cu care nu s-a înțeles la Pirmăria Capitalei?
Nicușor Dan: Ca președinte, mi-aș dori să locuiesc cât mai aproape de locul în care locuiesc acum.
Mesaj pentru votanții lui Crin Antonescu:
ACTUALIZARE Florin Negruțiu, Digi 24, a pus mai multe întrebări candidatului lipsă George Simion, printre care și despre o înregistrare cu jurnalista Denise Rifai în care George Simion vorbește de o afacere de 7.000 – 8.000 de euro și cât a declarat din ea la stat.
Pentru Nicușor Dan: Ce ați fi făcut la ora asta dacă nu vă întorceați în țară?
Nicușor Dan: Eu sper ca mulți oameni din diaspora să înțeleagă importanța acestor alegeri, inclusiv pentru ei, care trăiesc în afara granițelor. Răspunsul meu: Dacă aș fi rămas, aș fi rămas conectat cu România și aș fi votat împotriva Rusiei.
Candidatul anti-sistem Nicușor Dan are 20 de ani de luptă pentru respectarea legii, vreo 500 de litigii, iar George Simion a fost ajutat de Marcel Ciolacu să vrea să intre în turul doi în noiembrie, dar are mai multe înțelegeri cu sistemul, sunt mai multe dosare, dacă sistemului i-ar fi frică de ele ar merge mai repede în justiție, eu cred că este fals anti-sistem.
ACTUALIZARE: Despre Agricultură și Mediu:
Ionuț Gheorghe: Cum ați reacționa dacă România ar fi criticată la un summit și ce rol are președintele într-o țară în care sunt români care se încălzesc cu lemne?
Nicușor Dan: În primul rând vreau să faceți diferențe între candidați, în care un candidat nu este sigur că pământul este sferic sau plat.
Principala problemă a mediului în României este corupția.
Cătălin Deacu: Cum să-și păstreze România relevanța de exportator de cereale?
Răspunsul lui Nicușor Dan:
Întrebare: Veți accepta ca cerealele ucrainene să tranziteze România?
Răspunsul lui Nicușor Dan:
ACTUALIZARE Întrebări despre războiul din Ucraina, reconstrucția Ucrainei, minoritatea română din Ucraina.
Alina Grigore cere un mesaj pentru românii din Ucraina și întreabă despre deschiderea consulatului de la Odesa:
Nicușor Dan: Cu cât mai repede acest război se va termina, cu cât Ucraina va fi mai aproape de Europa, cu atât viața comunităților românești va fi mai bună. Da, mă interesează românii din Basarabia, viața comunităților românești din Ucraina.
Alina Grigore, întrebare despre reconstrucția Ucrainei:
Alexandru Costache: De ce România a trimis trupe în Afganistan sau Kosovo și nu ar trimite în Ucraina?
Nicușor Dan: Din două motive: menținerea păcii înseamnă un acord de pace și Rusia s-a exprimat spunând că România este un stat neprieten și există o practică că statele care au tensiuni – nu trimiți acolo trupe.
Niciodată nu voi solicita Parlamentului recunoașterea Crimeei ca parte a Rusiei.
ACTUALIZARE Despre securitate și NATO
Răspunsuri pentru Loara Ștefănescu:
Legile securității naționale au nevoie de o adaptare, iar problema războiului hibrid este o amenințare serioasă
Despre alocarea banilor pentru Apărare: Cred că 3,5% din PIB până în 2030 este ceva realist pentru economia noastră.
Mihai Melinescu, întrebare transmisă de Ioana Dumitrescu: Cum ați gestiona o situație în care interesele noastre nu corespund cu cele ale SUA?
Ilinca Nazarie: Cum ar trebui România să-și consolideze forța de reacție rapidă?
ACTUALIZARE Educație și sănătate
Nicușor Dan: Este o disproporție mare între mediul rural și orașe, trebuie să găsim moduri de a stimula prezența medicilor în mediul rural. Noi trebuia să tranșăm de mult timp ce este spital universitar, ce este spital județean. Ar trebui să prioritizăm policlinica. La Educație este lipsa de atractivitate a acestei meserii de dascăl pe piața muncii, trebuie corectată cu bani. Și cum anume formăm tinerii, cum le stimulăm gândirea critică, dacă reușim să le aducem competențele pentru lumea în care trăim, deci o schimbare a programelor.
În urmă cu câteva luni am fost internat cu fetița mea la Matei Balș și am fost foarte bine tratați.
Trebuie să modernizăm sistemul de stat inclusiv în ce privește chestiunile conexe actului medical.
Diana Dumitrașcu, întrebare despre educația copiilor cu autism și greutățile pe care le întâmpină.
Nicușor Dan: Acești copii trebuie încadrați în școli normale. Decontarea unui tratament complet, bani pe care statul român trebuie să reușească să-i dea. Din borduri și panseluțe se poate da.
Andra Soceanu: Ce garanții puteți oferi că sistemul de sănătate poate fi salvat?
Nicușor Dan: Principala problemă a sistemului de stat a fost că nu a avut o viziune. Nu știm niciunii dintre noi unde vrem să ajungem. Rolul președintelui este să aducă specialiștii, firme de consultanță care să găsească o strategie. O atenție a instituțiilor statului în ce privește corupția.
ACTUALIZARE Întrebări adresate de jurnaliști invitați.
Puterea.ro: Când se va impune o reducere a cheltuielilor, veți susține acest Guvern sau veți tempera aceste măsuri?
Nicușor Dan: Sunt foarte optimist în ce, privește economia României, pentru că partea privată a economiei este foarte solidă. E adevărat că în ultimii ani statul a aruncat cu bani, dar eu cred că putem să corectăm asta. Ăsta va fi primul lucru pe care-l voi discuta cu partidele: Cum facem să corectăm situația economică, fără a crește taxele?
Realitatea Plus: Ați înțeles vocea poporului în momentul în care vreți să ieșim din această criză economică cu aceleași partide?
Nicușor Dan: Da, vocea poporului a fost și pe 1 decembrie, când au spus 65% din Parlament pro-occidental, 35% izolaționist. Și atunci este responsabilitatea președintelui să lucreze cu partea pro-occidentală. A doua chestiune este cine pe cine conduce. În 2020 am candidat la Primăria Capitalei, în modul în care am conlucrat cu partidele de atunci nu este nimic de reproșat.
Ziare.com: Dacă vă veți întoarce la primăria Capitalei veți fi un primar irelevant? Cum vor fi afectate proiectele Primăriei?
Nicușor Dan: În primul rând economic, să ai firme cu capital străin ține de încrederea în administrația statului român și pe toate propunerile astea nu cred că putem să ne așteptăm la o încredere a capitalului străin și am fi foarte aproape de o incapacitate de plată. Pe acest fond, faptul că un primar face o linie de tramvai într-un an sau trei e irelevant.
Euronews: referitor la ce a spus George Simion: „E autist, săracu”.
Nicușor Dan: E o chestiune foarte serioasă, autismul este o afecțiune de care suferă zeci de mii de români, nu avem voie să glumim cu acest termen, să ne raportăm la el altfel decât ca la o afecțiune față de care statul român este extrem de responsabil. O să evaluăm dacă facem sesizare la CNCD.
Kiss FM: Ce schimbări veți aduce pentru o comunicare mai eficientă cu cetățenii?
Nicușor Dan: Sunt de acord cu critica față de această instituție, din păcate inclusiv pe niște subiecte pe care statul român a acționat corect, din cauza lipsei de comunicare au apărut narațiuni care au făcut oamenii să creadă lucrul contrar. Ca primar am făcut săptămânal conferințe de presă. Încrederea se câștigă foarte greu. În opinia mea, președintele trebuie să facă un lung efort de a convinge oamenii că lucrează pentru ei și prestează ca autoritățile statului să lucreze pentru ei. Cred că voi numi un purtător de cuvânt.
ACTUALIZARE Încep întrebările lui Adelin Petrișor pe teme de securitate națională.
ACTUALIZARE Despre rolul președintelui.
Cum veți convinge partidele în reforma statului?
Nicușor Dan: Este un echilibru de putere între președinte și Parlament, pe care președintele poate să impună niște lucruri, mai ales la numirea primului ministru.
Despre numirea judecătorilor CCR:
Nicușor Dan: În programul meu, o dorință, să modificăm Legea CCR, pentru numirea făcută de președinte ca judecătorul propus la CCR să fie judecător de carieră, pentru că e important ca judecătorii să aibă exercițiul procedurii de judecată.
Ce veți pune pe primul loc: vocea poporului sau Constituția?
Nicușor Dan: Cred că sunt oameni care cred că aud mai bine vocea poporului. Eu cred că avem o Constituție cu care ne-am obișnuit cu toții. Am auzit multe cuvinte, naționalizare, inclusiv a caselor românilor plecați în disapora, cu care nu sunt de acord.
Mihai Rădulescu: Considerați că viitorul președinte trebuie să evite derapajele constituționale?
Nicușor Dan: Dacă ne uităm în urmă cu 35 de ani, faptul că președintele a fost mai puternic decât litera Constituției nu a fost problema mare a României, ci corupția și lipsa de viziune. Eu cred că președintele trebuie să preia acele probleme ale societății, să aducă specialiștii care să proiecteze problemele pentru următorii 10 ani și să orienteze aparatul administrativ în această direcție.
Alina Manolache: Cum veți convinge partidele, mai ales PSD-ul?
Nicușor Dan: România nu-și permite alegeri anticipate sau alte forme de referendum, avem un Parlament și cu acest Parlament voi lucra în formarea unui nou Guvern. O să existe o legitimitate într-o direcție pe care cetățenii ne-o vor da, care înseamnă schimbarea și supremația legii, responsabilitatea muncii. Și cred că partidele pro-occidentale trebuie să meargă în aceeași direcție, inclusiv PSD.
Ilie Bolojan o să fie prima opțiune, nu veți vedea un scandal pe tema asta.
ACTUALIZARE Jurnalistul Ștefan Onică: Ce măsuri concrete veți propune pentru a evita o criză economică. Ce tip de pact social ați propune mediului privat?
Nicușor Dan: Trebuie să echilibrăm deficitul pe termen scurt și cele patru măsuri de care am vorbit mai devreme. Am reușit să fac asta cu mari eforturi la Primăria Capitalei. Va fi parte din discuțiile cu partidele, a nu crește taxele.
Jurnalistul Claudiu Lucaci: S-a creat o rețea de dezvoltare a infrastructurilor, o alocare clientelară a proiectelor de infrastructură. D-voastră veți continua acest model de alocare a fondurilor sau aveți altă viziune?
Nicușor Dan: A existat o ingerință a politicului, a prevalat relația dintre autoritatea locală și guvern. Președintele poate, în discuția cu partidele, să facă ca alocarea acestor bani să fie făcută pe niște criterii clare de la bun început.
ACTUALIZARE Nicușor Dan își exprimă viziunea sa despre economie și administrație.
ACTUALIZARE A început dezbaterea. Nicușor Dan își exprimă regretul că George Simion nu a venit, pentru că au fost multe opinii divergente în această campanie care trebuiau lămurite.
TVR și-a asumat rolul de serviciu public și a pus la dispoziția candidaților George Simion și Nicușor Dan încă din 7 mai mai multe date posibile pentru organizare. Programul lor nu a permis acest lucru și s-a ajuns la soluția unor dezbateri separate.
Nicușor Dan vine în această seară de la ora 21.00, însă George Simion nu a confirmat prezența pentru mâine, ultima zi de campanie, așa că dezbaterea a fost anulată.
Într-o încercare de a explica absența propriului candidat, AUR a acuzat TVR de partizanat politic grav. Televiziunea publică a replicat că atacul AUR reprezintă o ingerință în independența editorială a SRTv. La Palatul Cotroceni, TVR este gazda unei dezbateri cu Nicușor Dan în această seară.
Cu experiența dezbaterii din primul tur de scrutin, tehnicienii Televiziunii Române au transformat Sala Unirii din Palatul Cotroceni într-o arenă a confruntărilor electorale.
Emisiunea va putea fi urmărită și de persoanele cu deficiențe de auz.
Televiziunea Română va oferi semnal gratuit tuturor organizațiilor media interesate, atât pentru transmisiunea on air, cât și online.