Departamentul de Stat american cere Parlamentului României să respingă legile justiției care slăbesc statul de drept

27 noiembrie 2017, 21:57

Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere o legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența judiciară în România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituții judiciare puternice, protejate de interferența politică. Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției„, arată Departamentul de Stat american.

Ca reacție la acestă declarație, Florin Iordache a afirmat, în direct la TVR1:  „Acolo se spune de propunerile ministerului Justiției. Propunerile care se află acum în dezbatere în Parlament sunt total diferite de propunerile inițiale ale ministrului Justiției, Tudorel Toader. Ceea ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independența Justiției. Eu v-am cerut dvs un singur articol care, în modul în care a fost propus către plen, afectează într-un fel sau altul independența justiției„.

„Vorbim și nu citim. Deci, Inspecția judiciară nu e scoasă de la CSM. Atâta timp cât asociațiile profesionale care au depus amendamente – Asociația Magistraților, Uniunea Națională a Judecătorilor, Uniunea Națională a Procurorilor  – și le-au susținut. 80 la sută din amendamentele CSM au fost adoptate. Dacă ținem cont de amendamentele acestor asociații nu e bine și înțeleg că pe forumuri cineva face comentarii. Înainte de a face comentarii ar putea să vină și să depună un amendament”, a completat Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare pentru legile justiţiei.

Declarația Departamentului de Stat american vine după ce și ambasadorul american la București, Hans Klemm, a avut o reacție la dezbaterile din Parlament privind legile justiției și a declarat: „Urmărim foarte atent forma în care vor ieși legile în urma discuţiilor din Parlament. Avem îngrijorări foarte serioase, cel puţin în privinţa propunerilor iniţiale făcute de ministrul Justiţiei.”

La rândul lor, liberalii au anunțat că vor contesta înființarea comisiei speciale privind legile justiției conduse de Florin Iordache și vor cere opinia Comisiei de la Veneția.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite