Curățenie în consiliile de administrație ale companiilor de stat. Demnitarii care vor pleca primesc însă plăţi compensatorii
Guvernul a decis să-i dea afară din consiliile de administraţie ale companiilor de stat pe secretarii de stat şi pe directorii din ministere. România riscă să piardă aproape 400 de milioane de euro din PNRR, dacă nu ia această măsură. Totuşi, lucrurile nu vor merge ca unse. Demnitarii care vor pleca primesc plăţi compensatorii, dat fiind că mandatele lor expiră în 2027 sau 2028.
Este interesant modul cum a fost adoptată această modificare legislativă, care este învăluită în continuare în foarte mult mister. În ședința de guvern de joi, membrii Executivului au realizat că sunt pe ultima sută de metri pentru a salva tranșa trei din PNRR și că reforma legată de profesionalizarea conducerilor companiilor de stat este una foarte importantă, fără de care România ar putea să piardă sute de milioane de euro din această tranșă.
Motiv pentru care membrii Executivului au agreat în ședința de guvern pe loc să facă modificarea legislativă și practic au introdus-o într-o ordonanță care nu avea nicio legătură, se referea la cu totul alte lucruri.
Până în momentul de față, nu există un articol scris clar care să ne spună exact ce măsuri au fost luate de către guvernanți. Ce știm, potrivit unor surse, este că propunerea ar fi venită de la ministrul Energiei Sebastian Burduja, a fost avizată favorabil de Ministrul Finanțelor și urmează să fie publicată ordonanța cu pricina în Monitorul Oficial.
Potrivit surselor, această modificare prevede ca secretarii de stat și directorii din diverse ministere care fac parte acum din Consiliile de Administrație ale companiilor de stat din energie vor trebui să plece, vor fi obligați să plece. Însă nu oricum, ci cu plăți compensatorii. Timp de șase luni le va fi acordată în continuare indemnizația pe care o au în momentul de față. Pentru că altfel aceștia pot să dea statul în judecată, cum s-a mai întâmplat, și să fie repuși în funcție sau statul să plătească despăgubiri și mai mari și astfel să nu realizeze reforma pe care o cere Comisia Europeană. Practic, în acest moment, România trebuie să îndeplinească două jaloane importante pentru a primi banii din tranșa III.
Unul dintre jaloane se referă la anumirea membrilor în consilii de administrație în CNAIR, CNIR, CFR, Metrorex și CFR Călători. Acestea sunt companii de stat ale Ministerului Transporturilor, unde Sorin Grindeanu spunea că a făcut curățenie și nu mai există niciun demnitar care să ocupe acum funcții în consiliile de administrație.
În schimb, este vorba despre companiile din sectorul energetic, unde au mai rămas astfel de exemple care pot fi găsite chiar foarte ușor. Este vorba despre Mihai Diaconu, un secretar de stat în Ministerul de Finanțe, care este președinte în Consiliul de Administrație al Electrica și despre Alexandru Cristian Vasilescu – acesta este secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului și este, de asemenea, și membru în Consiliul de Administrație al Transelectrica.