Cum păstrăm alimentele pe timp de caniculă, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare. Vremea se mai răcorește de marți

29 iunie 2024, 18:26

Un val de aer cald topește din nou România în aceste zile. Astfel că prima lună de vară se încheie cu temperaturi sufocante. Este cel mai fierbinte iunie din ultimii 60 de ani, iar vremea toridă se menține și la începutul săptămânii viitoare, când așteptăm ca aerul să se încălzească chiar și până la 40 de grade Celsius. La oraș, caniculă e greu de suportat printre betoane. Iar în pieţe legumele și fructele abia rezistă pe tarabe.

Într-o piață din Reșița, chiar dacă sunt ferite de razele soarelui, legumele și verdețurile se ofilesc văzând cu ochii. Comercianții fac eforturi pentru a păstra proaspătă marfa.

La temperaturi sufocante, puținul profit așteptat se topește și el rapid. Căldura crește riscul ca unele alimente să se altereze mai repede.

Medicii ne sfătuiesc să cumpărăm produse din locuri autorizate și să respectăm câteva reguli simple dacă vrem să evităm toxiinfecțiile alimentare.

Pavel Borchescu, director DSVSA Caraș-Severin: Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider. Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite. Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze pentru a fi preparate sau consumate ulterior, să îndepărteze alimentele alterate care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente, să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma.

Sfârșit de iunie torid. Luna lui Cuptor începe tot cu caniculă

Cu fiecare oră, vremea toridă câștigă teren.

Duminică așteptăm în Câmpia Română deja valori în jurul a 37 de grade și estimăm că acest val de căldură își va atinge, să zicem așa, pragul limită undeva luni, când ne așteptăm la maxime spre 38-39 de grade tot în zona de câmpie a Olteniei și Munteniei. Tot în acea zi ne așteptăm la caniculă în aproape toată țara, adică peste 35 de grade. Așa cum ne-am obișnuit, în zona litoralului, temperaturile vor fi ușor mai ponderate din motive de briză. Acolo nu vor depăși 30-31 de grade”, a explicat pentru TVR INFO Mihai Timu, meteorolog ANM.

Printre betoanele încinse ale orașelor, organismul va resimți temperaturi mai mari și cu 5 grade Celsius.

Gazele cu efect de seră, principala cauză a fenomenelor metro extreme

Omul are și el contribuția lui la intensificarea valurilor de căldură.

Bogdan Antonescu, cercetător, expert în fenomene meteo extreme: Practic, gazele cu efect de seră sunt cauza principală. Există aceste gaze în atmosferă și nu avem tehnologie să extragem dioxidul de carbon, iar dioxidul de carbon rămâne în mod natural destul de mult timp în atmosferă, zeci de ani poate și sute de ani. De aici e problema principală, că n-avem o tehnologie și singura soluție pe care o avem acum este să reducem din emisii.

O ușoară răcire a vremii vă începe de marți.

Până atunci, vremea toridă va aduce local și furtuni care vor lăsa în urmă grindină și acumulări apă de până la 25 de l/mp.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite