Cum arată până acum planul de apărare al UE împotriva lui Putin

Când Rusia a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, politicienii UE s-au aliniat pentru a cere o regândire urgentă a securității europene, scrie POLITICO.
Pentru a se proteja într-o lume incertă, țările UE trebuie să își consolideze propria apărare și să colaboreze mult mai strâns pentru a-și coordona securitatea comună, au declarat liderii blocului. Aceasta include punerea în comun a fondurilor pentru a plăti armele de care Ucraina are nevoie ca să respingă forțele lui Vladimir Putin, precum și măsuri pe termen mai lung pentru a revizui producția europeană de arme.
În ultimii doi ani, UE a lansat o puzderie de inițiative pentru a îndeplini aceste obiective, toate cu titluri derutante. În acest articol, POLITICO prezintă arsenalul de acronime al UE și analizează dacă vreunul dintre ele va face diferența.
ASAP – Act în Sprijinul Producției de Muniție
Ce este? ASAP este un regulament al UE, parte a unui plan în trei etape convenit de liderii UE în martie 2023 pentru a furniza 1 milion de cartușe Ucrainei în decurs de un an. Obiectivul pe termen mai lung este de a crește capacitatea de producție de muniție la 2 milioane de cartușe pe an până la sfârșitul lui 2025.
Cât de mulți bani? 500 de milioane de euro. Comisia a selectat 31 de proiecte din 15 țări pentru a primi finanțare din partea UE; o atenție deosebită a fost acordată pulberii explozive și propulsive, unul dintre principalele blocaje.
Marii producători de armament, precum Rheinmetall din Germania, Roxel și Thales din Franța, Nammo din Norvegia și Hellenic Defense Systems din Grecia, primesc părți importante din finanțare, contractele urmând să fie semnate în luna mai.
Funcționează? Acronimul reflectă un sentiment de urgență, iar oficialii UE îl citează ca exemplu al modului în care procesul UE poate fi rapid atunci când este necesar, deoarece legea a fost aprobată în câteva luni. Obiectivul de creștere a capacității industriale până la 2 milioane de cartușe până în 2025 este în prezent pe drumul cel bun, dar blocul și-a ratat obiectivul inițial de a trimite 1 milion de cartușe în Ucraina până luna trecută.
EDIRPA – Legea privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice comune
Despre ce este vorba? EDIRPA este un regulament al UE convenit anul trecut pentru a acoperi cele mai urgente lacune în capacitatea de apărare ale blocului prin stimularea țărilor să achiziționeze arme în comun. Capitalele pot fi parțial rambursate de la bugetul UE dacă achiziționează echipamente militare în cadrul unui consorțiu format din cel puțin trei țări membre.
Luna trecută, Comisia Europeană a publicat programul de lucru 2024 al EDIRPA, precum și cererile de propuneri privind muniția, sistemele și platformele moștenite și apărarea antiaeriană și antirachetă. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 25 iulie.
Cât de mulți bani? Ca majoritatea inițiativelor de apărare lansate de Comisie: 300 de milioane de euro până la sfârșitul lui 2025.
Funcționează? Există cu siguranță o problemă de rezolvat. Cu 233 de miliarde de euro, țările UE cheltuiesc aproape la fel de mult precum China pentru apărare, dar cu o duplicare masivă care duce la ineficiențe uriașe. Parlamentul European a estimat că, dacă și-ar uni forțele, țările UE ar putea economisi între 24,5 și 75,5 miliarde de euro anual.
ASAP și EDIRPA sunt inițiative complementare pe partea ofertei și, respectiv, a cererii. Dar este prea devreme pentru a spune dacă EDIRPA va funcționa.
EDA – Agenția Europeană de Apărare
Ce este? Creată în 2004, EDA își propune să ajute țările UE să își consolideze capacitățile de apărare, să „acționeze ca o interfață militară pentru politicile UE” și să încurajeze achizițiile comune.
Actualul director executiv este fostul ministru ceh al apărării Jiří Šedivý. Agenția elaborează documente, inclusiv – pregătiți-vă pentru mai multe acronime – Planul de dezvoltare a capacităților (CDP), pentru a ajuta capitalele să stabilească prioritățile în ceea ce privește echipamentele militare pe care să se concentreze, precum și Analiza anuală coordonată a apărării (CARD).
Cât de mulți bani? EDA are un buget anual de aproximativ 34 de milioane de euro.
Funcționează? Întrucât capitalele sunt reticente în a transfera puterea atunci când vine vorba de apărare, utilitatea EDA este uneori pusă sub semnul întrebării pe coridoarele de la Bruxelles. Agenția a negociat contracte pentru a furniza Ucrainei 1 milion de proiectile de artilerie de 155 mm, dar rapoartele au arătat că doar 60.000 de cartușe au fost achiziționate prin intermediul sistemului EDA. „Fie EDA reușește să aibă un rol puternic în achizițiile comune, fie riscă să sfârșească prin a fi un grup de reflecție”, a declarat un înalt oficial UE.
FED – Fondul European de Apărare
Ce este? Fondul european de apărare a fost creat în 2017 și este una dintre primele inițiative legate de apărare la nivelul UE. Acesta a fost dezvoltat pentru a se concentra pe cercetare și dezvoltare și pentru a stimula cooperarea transfrontalieră.
Este gestionat de Comisia Europeană și oferă subvenții companiilor din domeniul apărării reunite în consorții formate din cel puțin trei țări din UE – sau două, dacă solicită bani pentru a dezvolta așa-numita tehnologie disruptivă.
În luna martie, fondul și-a publicat cel de-al patrulea program de lucru, cu cereri de propuneri privind aspecte care variază de la componente electrice la rachete aer-aer avansate. Cele trei domenii cu cel mai mare buget sunt superioritatea informațională (181 de milioane de euro), lupta aeriană (150 de milioane de euro) și lupta terestră (130 de milioane de euro). Companiile au timp până în toamnă pentru a solicita subvenții.
Cât de mulți bani? FED dispune de un buget de aproape 8 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, dintre care 1,1 miliarde de euro pentru 2024.
Funcționează? Da și nu. FED a contribuit la finanțarea cercetării și dezvoltării și a pus apărarea pe harta Bruxelles-ului.
Dar evaluările privind atribuirea subvențiilor sugerează că banii UE merg în principal către marii jucători ai blocului, cum ar fi Thales din Franța, Leonardo din Italia și consorțiul european Airbus. Ombudsmanul investighează în prezent procesele Comisiei pentru a se asigura că nu există conflicte de interese.
Parlamentarii europeni pun, de asemenea, la îndoială eficiența finanțării, avertizând că FED finanțează proiecte care tind să se suprapună și să se dubleze între ele. În prezent, înalți funcționari ai Comisiei doresc ca FED să meargă dincolo de cercetare și dezvoltare și să contribuie la accelerarea procesului de dezvoltare industrială a Europei.
EDIS – Strategia Industrială Europeană de Apărare
Ce este aceasta? EDIS este un ghid prezentat de Comisia Europeană în luna martie.
Aceasta stabilește obiective (neobligatorii) pentru capitale: Bruxelles dorește ca jumătate din bugetele naționale de achiziții publice în domeniul apărării să fie alocate companiilor locale până în 2030, ajungând la 60% până în 2035. În prezent, aproape 80% din arme sunt achiziționate de la contractori străini, inclusiv peste 60% din SUA.
Până în 2030, cel puțin 40% din echipamentele militare ar trebui să fie achiziționate în comun de către țările UE, mai spune Comisia.
Cât de mulți bani? Nu există numerar în EDIS, totul se află în EDIP.
Funcționează? Timpul o va demonstra.
EDIP – Programul European pentru Industria de Apărare
Despre ce este vorba? EDIP este un regulament prezentat de Comisie în luna martie, care are ca scop transformarea EDIS în realitate. Înainte de a putea fi lansat, EDIP mai trebuie să fie aprobat atât de Consiliu, cât și de Parlament.
Printre altele, proiectul de lege include planuri pentru a facilita achizițiile comune, precum și norme pentru a asigura securitatea aprovizionării și competențe de urgență pentru Comisie de a acorda prioritate comenzilor din domeniul apărării față de cele civile.
EDIP nu trebuie confundat cu EDIDP, Programul European de Dezvoltare Industrială în Domeniul Apărării, predecesorul FED cu 500 de milioane de euro, care a funcționat între 2019 și 2020.
Cât de mulți bani? EDIP are un buget de 1,5 miliarde de euro până în 2027, deși această sumă ar putea crește dacă UE decide să facă o razie asupra profiturilor excepționale din activele rusești înghețate. Bugetul ar putea fi folosit pentru a constitui stocuri de arme pentru ca firmele să le livreze mai repede clienților, pentru a finanța fabrici „mereu calde” și pentru a stimula achizițiile comune. Sacul de bani este pus la dispoziția țărilor UE, Norvegia și Ucraina.
Funcționează? Regulamentul nu a fost încă adoptat, așa că este prea devreme pentru a ne pronunța. Dar este clar că 1,5 miliarde de euro nu sunt suficiente pentru a pregăti de război industria europeană de apărare. Liderii sunt de acord că sunt necesare mai multe fonduri, dar nu pică de acord în privința surselor de finanțare.
EPF – Fondul European pentru Pace
Despre ce este vorba? Este un fond extrabugetar creat în martie 2021. Obiectivul său inițial a fost de a oferi finanțare pentru operațiuni și țări, în principal în Africa, dar asta a fost înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Numele său include conceptul de pace, pentru a sublinia faptul că UE a fost un proiect de pace.
Cât de mulți bani? Până în prezent, peste 17 miliarde de euro au fost finanțate din afara bugetului UE pentru o perioadă de șapte ani (2021-2027). Aproximativ 11 miliarde de euro au fost alocate pentru a rambursa țările UE, în parte pentru armele pe care le-au trimis în Ucraina.
Funcționează? Da și nu. Da, pentru că în cele din urmă banii există, ceea ce arată aliaților, precum SUA, că UE acționează colectiv într-un mod semnificativ. Fără EPF ar fi fost mult mai greu să fie rambursate parțial țările membre pentru înarmarea Kievului, deoarece bugetul UE nu poate fi folosit pentru operațiuni militare.
Dar și nu – pentru că banii sunt împărțiți în tranșe care trebuie să fie convenite în unanimitate, ceea ce oferă unor țări precum Ungaria puterea de a se opune plăților. Diplomații se plâng, de asemenea, că fondul este mult prea birocratic.