Criză de medici și de asistente în spitale, angajări blocate. Unele instituții sanitare din țară renunță la liniile de gardă

4 ianuarie 2024, 19:49 (actualizat 4 ianuarie 2024, 19:50)

Tot mai multe spitale din țară lucrează cu deficit de personal. În unele zone, nici măcar gărzile nu mai pot fi acoperite. La Spitalul de Pediatrie Victor Gomoiu din București, şefii de secție au cerut conducerii să închidă camera de gardă. O soluție ar putea fi deblocarea angajărilor la stat, însă până atunci Guvernul cere o situație clară a nevoilor din fiecare spital. 

De 8 luni,  Spitalul de Copii Gomoiu funcționează cu personal medical limitat, iar blocarea angajărilor la stat a făcut imposibilă ocuparea posturilor libere. E nevoie de 70 de asistente medicale în tot spitalul. Însă cel mai greu este la camera de gardă. 

VLAD COSTEL, directorul medical al Spitalului Victor Gomoiu: Se prezintă în fiecare zi între 120 și 200 de pacienți. Avem un deficit de aproximativ 8-10 asistente la camera de garda, personalul restant este epuizat, muncește ore suplimentare. Riscă să facă greșeli, asta este realitatea.

Spitalul de Copii Victor Gomoiu este unul dintre cele 19 spitale administrate de Primăria Capitalei. Situația critică în care se găsesc multe dintre aceste unități medicale, fără personal suficient ori bani pentru tratamente vitale și salarii, a fost semnalată încă de anul trecut.

OANA GABRIELA SIVACHE, director ASSMB (postare pe Facebook din 16 noiembrie 2023): Spitalele nu mai au suficienți medici și duc lipsă de personal TESA. Este în pericol însăși funcționalitatea și continuitatea activității medicale! – atrăgea atenția conducerea ASSMB, care spune că a încercat să deblocheze posturile din spitale printr-un memorandum, însă toate demersurile au fost ignorate de Guvern.

Personalul medical lipsește și în țară. Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu nu va asigura luna aceasta linia de gardă la Cardiologie. Din cei 3 medici de pe secție, doar unul are contract de gărzi. Pacienții sunt  revoltați și spun că sunt chemați la cabinetele private, în timp ce unii medici pleacă peste hotare pentru salarii mai mari.

Conducerea spitalului spune că a încercat să rezolve criza de medici, dar în zadar.

MIHAELA ȚICLEANU, purtător de cuvânt SJU Târgu Jiu: Conducerea Spitalului de Urgență Târgu Jiu va înainta zilele următoare un nou memorandum către Ministerul Dezvoltării, pentru deblocarea în regim de urgență a posturilor de medici vacante în specialitățile deficitare, vorbim aici de Cardiologie, Diabet zaharat, Radiologie, Pneumologie.

Guvernul caută soluții să-i păstreze în țară pe cei 4.500 de medici rezidenți care au promovat examenul anul trecut.

MARCEL CIOLACU, prim-ministrul României: În perioada următoare, Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării trebuie să actualizeze listele cu posturi vacante și să vină în guvern cu noi memorandumuri de scoatere la concurs a acestora. Rog, de asemenea, și Ministerul Finanțelor să coopereze, pentru ca acest lucru să se întâmple rapid.

Potrivit datelor INS, jumătate din cei aproape 56.000 de medici români lucrează în București și în 5 județe, iar restul, în celelalte 36. Estimările făcute de sindicatele din Sănătate arată că țara noastră  mai are nevoie în sectorul public de aproximativ 6.000 de medici și 20.000 de asistenți medicali.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite