Consiliul de Supraveghere al Meta: Expresia ”de la râu până la mare” nu este un mesaj de instigare la ură în contextul conflictului israeliano-palestinian

Fâșia Gaza / Profimedia Images
5 septembrie 2024, 09:04

Consiliul independent de Supraveghere al Instagram și Facebook a decis miercuri că expresia „de la râu până la mare” nu este neapărat un mesaj de instigare la ură atunci când se referă la conflictul israeliano-palestinian, potrivit NBC News.

Hotărârea înseamnă că oamenii de pe aplicațiile de social media deținute de Meta pot continua să folosească fraza în comentarii și postări, atâta timp cât nu există un context care să fie considerat problematic de către Meta, cum ar fi limbajul violent, legitimarea urii sau apelurile la excluderea altora de pe teritoriu, a declarat consiliul.

Hotărârea consiliului a pornit de la trei cazuri în care fraza a fost folosită pe Facebook. În fiecare caz, un utilizator a inclus fraza într-o postare sau într-un comentariu, iar altcineva a raportat-o ca fiind o încălcare a regulilor Facebook, inclusiv interdicția privind discursul instigator la ură, argumentând că fraza îndeamnă la distrugerea Israelului.

Hotărârea Consiliului de Supraveghere al Meta

Facebook nu a eliminat cele trei postări, iar unii utilizatori au apelat la Comisia de Supraveghere, o comisie care arbitrează disputele legate de conținut. Facebook a avut dreptate să nu elimine postările, a decis comisia.

”Consiliul consideră că nu există niciun indiciu că acel comentariu sau cele două postări au încălcat regulile Meta privind discursul instigator la ură, deoarece acestea nu atacă poporul evreu sau israelian cu apeluri la violență sau excludere și nici nu atacă un concept sau o instituție asociată cu o caracteristică protejată care ar putea duce la violență iminentă”, a decis consiliul într-o decizie de 32 de pagini.

”În schimb, cele trei tipuri de conținut cuprind semnale contextuale de solidaritate cu palestinienii”, a declarat acesta.

Răspunsul META

Hotărârile consiliului sunt în general obligatorii pentru aplicațiile deținute de Meta, inclusiv Facebook și Instagram. Cea mai recentă hotărâre include, de asemenea, recomandări pentru o mai bună urmărire a discursului instigator la ură și un acces mai bun la date pentru cercetătorii terți care studiază platformele.

Meta a transmis într-o declarație cu privire la hotărâre: ”Salutăm revizuirea de către consiliu a orientărilor noastre cu privire la această chestiune. În timp ce toate politicile noastre sunt dezvoltate cu siguranța în vedere, știm că acestea vin cu provocări globale și căutăm în mod regulat contribuția experților din afara Meta, inclusiv a Consiliului de Supraveghere.”

Expresia „de la râu până la mare” există de zeci de ani, dar utilizarea sa a crescut rapid pe rețelele de socializare și în alte părți în ultimele 11 luni, de la atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și campania militară israeliană ulterioară în Gaza.

Conducerea Hamas și unii activiști pro-palestinieni au folosit expresia pentru a solicita crearea unui stat palestinian în regiunea dintre râul Iordan și Marea Mediterană, o zonă care cuprinde Israelul, Fâșia Gaza și Cisiordania. Hamas a cerut mult timp distrugerea Israelului. Alți activiști pro-palestinieni spun că expresia se referă la solidaritatea generală sau la o propunere de revenire la frontierele de dinainte de 1967.

Consiliul a precizat că o minoritate din cei 21 de membri ai săi nu a fost de acord, argumentând că, după atacurile din 7 octombrie, „utilizarea sa într-o postare ar trebui să fie considerată drept o glorificare” a Hamas, „cu excepția cazului în care există semnale clare care să indice contrariul”. Regulile Meta interzic glorificarea teroriștilor și a altor „organizații periculoase”.

Consiliul nu a menționat câți membri sunt în minoritate. Membrii provin din întreaga lume și includ profesori de drept, jurnaliști, susținători ai libertății de exprimare și un fost prim-ministru al Danemarcei.

”Deoarece fraza nu are un singur înțeles, o interdicție generală a conținutului care include fraza, o regulă implicită de eliminare a unui astfel de conținut sau chiar utilizarea acestuia ca semnal pentru a declanșa aplicarea sau revizuirea, ar împiedica discursul politic protejat în moduri inacceptabile”, a decis consiliul.

Facebook și Instagram s-au confruntat cu mai multe controverse legate de războiul Israel-Hamas. Human Rights Watch a acuzat compania că cenzurează vocile pro-palestiniene, în timp ce Instagram a fost platforma preferată pentru unii jurnaliști și fotografi palestinieni. Alții au afirmat că Meta a cenzurat conținutul pro-Israel.

Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a creat Consiliul de Supraveghere în 2019 ca o modalitate de control extern al influenței în creștere a companiei asupra discursului online.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite