Comune comasate, orașe și municipii reorganizate. Tot mai multe voci cer reformă administrativă după alegerile din 2024. Scopul principal: atragerea mai facilă a fondurilor europene

19 noiembrie 2023, 19:33

Datele adunate la recensământul din 2021 arată că, din cele 318 orașe din România, doar 170 au peste 10.000 de locuitori, ceea ce înseamnă puțin peste jumătate (53,50%).

Pe de altă parte, doar 12% din cele 2.862 de comune din țara noastră au între 5.000 și 10.000 de locuitori.

Unii primari susțin că o reorganizare a comunelor, orașelor și municipiilor ar face să dispară diferențele de dezvoltare între zonele țării și s-ar accesa mai ușor bani europeni pentru marile proiecte regionale, cum sunt cele de infrastructură.

Emil Boc, primarul oraşului Cluj-Napoca:Orice decizie trebuie să fie luată de către autoritatea care este cea mai apropiată de cetățean. Guvernul central trebuie să-și rezume locul la politici, la formularea de politici publice cu caracter general pentru toată țara, să verifice modul de implementare, dar implementarea efectivă să fie lăsată la nivel local. Nu poți să și faci legi, să și controlezi, să le și implementezi, asta e paralizie administrativă.

În 3 județe din România, spre exemplu, nu există în acest moment nicio comună cu mai mult de 5.000 de locuitori – e vorba de Caraș-Severin, Hunedoara și Olt. Acestea ar fi comasate în cazul unei reforme administrative.

Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, declarație din 16 noiembrie 2023: „Această reorganizare administrativ-teritorială datează din 1968, din Legea 2. Din păcate, cadrul legislativ actual nu a permis decât desprinderea localităților, avem cu 200 de localități mai multe decât au fost inițial prevăzut în această lege. (…) Doar din 2025 consider că se poate începe o discuție concretă. După cum am spus, trebuie să existe un proiect pe care să-l agreeze Guvernul României.”

38 de orașe din România nu au acum nici măcar 5.000 de locuitori. Cel mai mic, cu doar 1.372 de locuitori, este Băile Tușnad.

Constantin Toma, primarul orașului Buzău:Reforma administrativ-teritorială este cea mai importantă, pentru că pierdem în fiecare zi o mulțime de bani și probabil la fiecare 10 ani un PNRR.

Camera de Comerț și Industrie a României a propus un plan pentru reforma administrativă care include reducerea numărului de județe de la 41 la 15, dar și redefinirea noţiunii de comună ca ‘localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori’. Totodată, statutul de oraș l-ar putea avea doar localitățile cu cel puțin 10 mii de locuitori.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite