Compasiune și solidaritate cu victimele masacrului comis de Hamas pe 7 octombrie, la un eveniment special organizat de comunitatea evreiască din România și Primăria Capitalei

12 ianuarie 2024, 19:31 (actualizat 12 ianuarie 2024, 19:35)

Se împlinesc 100 de zile de la masacrul de pe 7 octombrie când Hamas a intrat într-una dintre comunitățile din Israel, a ucis și a răpit mai mulți bărbați, femei și copii. Cei 136 de ostatici ținuți captivi de trei luni trăiesc momente de groază. Drama lor și a familiilor, care speră să îi îmbrățișeze din nou, au fost evocate la un eveniment special organizat de comunitatea evreiască din România și Primăria Capitalei.

Corul Operei Naționale din București a intonat imnurile României și Israelului. Participanții la eveniment s-au rugat pentru sufletele celor uciși, dar și pentru ostaticii răpiți de Hamas și ținuți în condiții inumane, lipsiți de hrană, medicamente și abuzați.

Tova Ben Nun-Cherbis, președinta Complexului Educațional Laude-Reut: Nou născuți, copilași mici, mame (…) Ținuți nemâncați, fără acces la Crucea Roșie, dormind pe jos, fetele și băieți violați, neavând voie să plângă sau să vorbească între ei, și din mărturiile celor care s-au întors, fetele care plângeau erau plesnite pe obraz.

În Israel, disperarea crește de la o zi la alta. Familiile se tem că nu îi vor mai revedea vreodată pe cei răpiți de teroriști.

Rami Teplitsky, vice-ambasadorul Israelului în România: Israel este puternic, suntem puternici, dar avem nevoie de prieteni buni care să ne ajute să fim puternici, iar România fost un prieten adevărat.

România și-a exprimat din primul moment susținerea pentru Israel, a condamnat atacurile teroriste din acea dimineață tragică de octombrie și s-a solidarizat cu victimele masacrului.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Eu îmi exprim speranța că, până la urmă, rațiunea, civilizația, umanitatea vor învinge și toți oamenii aceștia vor putea să își continue după trauma asta o viață normală.

Ion M. Ioniță, istoric: Cunoașterea nu e suficientă dacă păstrăm tacerea. Dacă știm ce s-a întâmplat și păstrăm tăcerea, riscăm ca aceste lucruri să se repete din nou și din nou.

Doi cetățeni româno-israelieni au murit în captivitate, iar al treilea este încă ostatic în Gaza.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite