Codul Fiscal, greu de modificat. Ciucă și Ciolacu nu se înțeleg pe cota unică. Problemă tranșată de președinte: Aceste lucruri deocamdată rămân cum sunt stabilite

30 mai 2022, 21:00

Liberalii nu sunt dispuși să negocieze cota unică, taxa pe care o plătesc românii pentru veniturile obținute, în ciuda declarațiilor repetate ale partenerilor de coaliție privind avantajele unei impozitări progresive.

Nicolae Ciucă, prim-ministru:Am discutat cu reprezentanții Consiliului Fiscal și în urma discuțiilor și analizelor pe care le-au prezentat ni s-a sugerat să facem în așa fel încât cota unică să fie într-adevăr cotă unică. (…) Nu cred că ar fi o bună practică la nivelul guvernului să modificăm sistemul de taxare al companiilor„.

Cu o zi înainte, liderul PSD Marcel Ciolacu afirma că o impozitare progresivă corelată cu acordarea de deductibilități mai extinse ar permite dezvoltarea societății și aducea în discuție și impozitarea multinaționalelor.

Venitul dumneavoastră, fiind impozitat în acest moment cu 10%, îl ducem la o impozitare de 15%. Eu, stat, în schimb vă las ca cei 5% dumneavoastră personal să decideți dacă mi-i dați mie, statului, sau îi cheltuiți pentru o locuință mai mare, independentă energetic, pentru copiii dumneavoastră„.

Consiliul Fiscal a recomandat reducerea evaziunii și eliminarea masivă a excepțiilor care există în acest moment în taxare ca soluții pentru reducerea deficitului fiscal.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal:Să se renunţe masiv la exceptări, la privilegii, la ceea ce de fapt a făcut ca regimul fiscal în România să fie profund inechitabil. Unii plătesc foarte puţin din veniturile pe care le au, 3-4%, alţii plătesc peste 40%„.

Modificarea Codului Fiscal urmează să fie decisă într-o ședință a coaliției, după ce grupul de lucru de la Ministerul de Finanțe își va prezenta concluziile.

VEZI și Președintele Klaus Iohannis: Nu există o decizie în coaliție pentru a schimba sistemul de impozitare, nu cred că se va întâmpla foarte curând. Discuțiile se poartă mai mult la televizor decât în coaliţie

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor:România nu mai este o țară în curs de dezvoltare și anumite elemente de facilitate din zona fiscală cred că și-au atins maximul de potențial„.

Florin Cîțu: „Sunt în PNRR. Acolo erau făcute cu un scop până în 2026, când salariul minim ajunge la nivelul celui din construcții, ca să nu existe un șoc. Dar dacă există ambiție și se dorește să se ia banii aceia mai repede, gratis, din PNRR, poate să facă mai repede”.

Printre modificările discutate în ultima perioadă se află cea a impozitării proprietăților, a taxării microîntreprinderilor, dar și a calendarului de creștere a accizelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite