Școala românească, dintr-o vacanță în alta. Anul viitor ar putea aduce noi minivacanţe pentru bugetari, implicit pentru elevi
După o vacanță de o săptămână, prima din acest an școlar împărțit în premieră în module, elevii au revenit la cursuri pentru modulul doi de studiu. Va dura până pe 22 decembrie, cu o minivacanţă în preajma zilei Zilei Naţionale.
30 noiembrie și 1 Decembrie sunt zile libere prin lege, iar 2 decembrie care este vineri, va fi de asemenea liberă. Elevii se vor întoarce la şcoală luni, 5 decembrie.
Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: Dacă ai un număr fix care se îngustează oricum în fiecare an pentru că se tot fac punţi de genul ăsta, cel care suferă va fi elevul.
Copiii noştri se plâng că nu mai fac faţă la atâtea conţinuturi raportându-ne la un număr de zile.
Anul viitor ar putea aduce noi minivacanţe pentru bugetari, implicit pentru elevi.
Ministerul Muncii propune deja încă trei noi zile libere în 2023: 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august. Aceste date vor face punte între zilele nelucrătoare şi weekenduri.
23 ianuarie este într-o zi de luni, iar 24 ianuarie este oricum nelucrătoare. 2 iunie va fi într-o zi de vineri, iar 1 iunie e zi liberă prin lege. Iar 14 august precede sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din 15 august.
Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor: Ceea ce influenţează cu adevărat calitatea sunt următoarele aspecte: vorbim de curriculum, de planuri cadru, ceea ce face concret elevul la şcoală. După care vorbim de competenţele de bază pe care elevii şi le dezvoltă, sistemul de evaluare.
România continuă să fie în topul ţărilor europene cu cele mai puţine zile de cursuri, dar cele mai lungi vacanţe. În cel mai recent raport european, România ocupă locul 3, după Malta şi Letonia pe lista ţărilor cu cele mai multe zile de vacanţă: 127 în total.
Andreea Ionescu, fondatoarea grupului civic Părinţii cer schimbare: Dacă analizăm studiile Eurydice publicate în anii anteriori o să observăm că România nu stă deloc rău la numărul de ore pe arii (n.r. curriculare), chiar are mai multe ore decât multe alte ţări.
Anul acesta, România a implementat în premieră o nouă structură a anului şcolar, organizată pe module. Dar nu este clar dacă va fi păstrată şi anul viitor.
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Voi păstra măsurile care au intrat în vigoare anul acesta, de exemplu organizarea modulară a anului şcolar şi vom analiza această formulă după un an de la implementare.
În anul şcolar precedent, elevii români au mers la şcoală 167 de zile în învăţământul primar şi 172 în cel gimnazial şi liceal.
Elevii din Italia şi Danemarca însă au avut 200 de zile pentru cursuri, iar cei din Grecia, Olanda, Letonia sau Belgia peste 180 de zile.