CLUJ-NAPOCA | Vandalism sau artă? Clădiri istorice din centrul orașului, pline de graffiti
Graffitti-uri precum cele de la liceul teoretic Istan Bathory sunt prezente în tot centrul istoric al municipiului. Unii clujeni cred că artiştii nu au suficiente spaţii special destinate, astfel că sunt nevoiţi să încalce legea.
Majoritatea oraşelor mari din lume se confruntă cu fenomenul grafitti-ului. Drept urmare, istoricii consideră că trebuie implementat un program complex de protejare a patrimoniului. Acesta ar conţine acţiuni de informare a populaţiei, dar și introducerea de patrule speciale ale poliţiei.
Pentru a curăţa clădirile monument de grafittiuri, primăria a achiziţionat în urmă cu mai bine de un an o instalaţie mobilă ecologică pe bază de apă sau abur sub presiune, care a costat 250.000 de lei. Autorităţile au intervenit în zona centrală şi în cartierele din municipiu, însă desenele reapar frecvent.
Potrivit legii, înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe fatadele imobilelor proprietate publica sau privata, pe monumente istorice si de arhitectura, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 500 şi 2.500 de lei. De asemenea, persoanele sancţionate trebuie să suporte şi cheltuielile pentru refacerea aspectului imobilului în cauză.