Chirii scumpe odată cu apropierea toamnei. Prețurile sunt mai mari în medie cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut. Agenții imobiliari avertizează că tarifele vor crește și mai mult

3 august 2024, 20:21 (actualizat 3 august 2024, 21:07)

Românii care sunt în căutarea unei locuințe sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare. După ce prețurile apartamentelor au crescut de la începutul anului, a venit și rândul chiriilor. Numai luna trecută, au fost mai mari în medie cu 14% față de aceași perioadă a anului trecut, conform unui studiu. Agenții imobiliari avertizează însă ca tarifele vor crește și mai mult odată cu apropierea toamnei.

Andrei Catrinescu e student la management în București și angajat la o agentie imobiliară. Locuiește însă în orașul Urlați din județul Prahova și e nevoit să facă, zilnic, naveta, 80 de km. doar să ajungă la facultate și la locul de muncă. Acum vrea să închireze o garsonieră în Capitală. A vizionat mai multe locuințe alături de colegii din agenție.

ANDREI CATRINESCU – student, angajat la o agenţie imobiliară din Bucureşti: Tarifele în București, la momentul acesta, mi se par măricele pentru un student. (…) Ca și student trebuie să lucrezi ca să stai într-o chirie a ta. (…) Poate chiar să te mai ajute părinții cu ceva ca să ai un ban de buzunar.

De exemplu, în Bucureşti, luna trecută, preţul mediu de închiriere a unei garsoniere a fost de 356 de euro, iar al unui apartament cu două camere de 564 de euro, potrivit datelor din piață.

CĂTĂLIN DEACU jurnalist TVR: În țară, cele mai mari chirii sunt în continuare în Cluj-Napoca unde prețul mediu de închiriere al unei garsoniere a fost luna trecuta de 400 de euro. Urmează București și Brașov. Chirii ceva mai accesibile sunt în alte mari orașe precum Iași, Oradea și Arad, conform unui studiu.

Consultanții în domeniul imobiliar se așteaptă însă că tarifele să crească și mai mult odată cu venirea toamnei, când se vor deschide școlile și universitățile. Deja în țară, de la începutul verii, chirile au crescut, în medie, cu 3%. În iulie erau mai mari cu 14% decât în aceeași perioadă a anului trecut. 

Prin telefon, CRISTIAN TUDORACHE, managerul unei companii de consultanţă imobiliară: Chiriile cresc din două motive. Odată cu creşterea preţurilor pentru imobile e normal să avem şi o creştere a preţurilor pentru chirii. (…) În al doilea rând, în fiecare an, începând cu luna august, mai ales în oraşele mari unde sunt foarte mulţi studenţi (…) preţurile chiriilor cresc de obicei cu cel puţin 10% în perioada aceasta.

Agenții imobiliari le recomandă celor interesanti să închirieze o locuință să calculeze cu atenție cheltuielile totale, în care intră de regulă, chiria pe o lună în avans sau alte garanții, poate și pentru animale de companie. Închirierea fără contract implică mai multe riscuri.

ILEANA PREDA – agent imobiliar: Dintodeauna sunt capcane cand vine vorba de inchirierea fără contract. Legea protejează chiriașul și protejează localatarul. Dacă un proprietar este tentat să facă asta, pe lângă faptul că face evaziune fiscală (…) riscă să nu mai scape de chiriaș. Sunt situații în care nu pot să țină responsabil chiriașul pentru condiția în care lasă proprietatea.

Consultanții în domeniul imobiliar mai recomandă celor care nu își permit o chirie să ia în calcul și varianta în care pot locui împreună cu o altă persoană și astfel să impartă costurile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite