CCR: „Încălcarea legilor înseamnă încălcarea Constituției” – Motivarea respingerii candidaturii lui Călin Georgescu

Călin Georgescu (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
14 martie 2025, 12:22 (actualizat 14 martie 2025, 13:55)

Curtea Constituțională a României (CCR) a transmis vineri, 14 martie 2025, spre publicare, Hotărârea nr. 7/2025, prin care a respins contestațiile formulate împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) de a nu înregistra candidatura independentă a lui Călin Georgescu la alegerile pentru Președintele României.

Decizia CCR a fost luată în unanimitate în cadrul ședinței din 11 martie 2025, iar președintele Curții, Marian Enache, a precizat că hotărârea este fundamentată pe argumente juridice obiective, menite să asigure respectarea ordinii constituționale.

Comunicatul CCR

În ultima perioadă, putem observa o acțiune consistentă și sistematică de discreditare și devalorizare la scară largă a argumentației juridice constituționale care fundamentează deciziile și hotărârile Curții Constituționale a României.

Suntem conștienți că activitatea Curții Constituționale, raportată la rolul său și la atribuțiile sale, a fost și va fi întotdeauna supusă atât aprecierilor, cât și criticilor la nivelul societății. Prin esența sa, orice formă de justiție, cu atât mai mult justiția constituțională, care are în principal un rol preventiv, nu sancționator, creează prin deciziile și hotărârile sale premisele unor critici inerente din partea celor care se consideră nedreptățiți de soluția adoptată. Aceste critici sunt firești și sunt o dovadă că în România pluralismul politic și al opiniilor constituie unul dintre principiile ordinii constituționale democratice.

Totodată, chiar dacă înțelegem că, în perioadele electorale, pasiunile și partizanatele ideologice, doctrinare sau personale pot genera o tensiune socială care depășește sfera obișnuinței, trebuie să reafirmăm că în România, ca stat membru al UE și al NATO, deci parte a spațiului democratic occidental, există o ordine constituțională și legală care trebuie respectată, ca expresie a suveranității și a unității statale și societale, a identității constituționale a statului român.

În acest sens, Curtea Constituțională a României, ca instanță de contencios constituțional prin care se realizează justiția constituțională, nu poate fi influențată sau amenințată prin intermediul niciunei forme de presiune, având nu doar rolul, ci și obligația constituțională de a garanta supremația Constituției prin exercitarea efectivă a atribuțiilor sale. Într-un stat de drept, criticile sunt binevenite, presiunile sunt inacceptabile și dezavuabile.

Motivele respingerii contestației

CCR a analizat cinci critici principale invocate în contestațiile formulate de Călin Georgescu:

  1. Aspecte procedurale – Curtea Constituțională a stabilit că aceste aspecte sunt chestiuni tehnice, care nu pun în discuție validitatea formală a deciziei BEC și nu prezintă relevanță din punctul de vedere al competenței Curții Constituționale.
  2. Competența BEC de a analiza condițiile de eligibilitate – CCR a confirmat că Biroul Electoral Central are atât competența, cât și obligația de a verifica respectarea criteriilor de eligibilitate, inclusiv a celor de ordin constituțional, conform Hotărârii nr. 32/2024.
  3. Conținutul argumentativ al deciziei BEC – Curtea a susținut că BEC a fundamentat decizia sa pe faptul că Călin Georgescu a desfășurat o campanie electorală care a dus la distorsionarea semnificativă a rezultatului alegerilor din 1 decembrie 2024, ceea ce a contribuit la anularea acestora. CCR a subliniat că „încălcarea legislației electorale constituie o conduita contrară Constituției României”.
  4. Efectele respingerii candidaturii – CCR a clarificat că decizia BEC nu reprezintă o interdicție perpetuă asupra dreptului lui Călin Georgescu de a candida, ci doar o evaluare punctuală a respectării criteriilor de eligibilitate pentru scrutinul prezidențial din 2025.
  5. Dreptul la apărare – Curtea a arătat că procedura de verificare a candidaturilor nu este una litigioasă, BEC având rol administrativ, iar contestațiile privind candidaturile fiind de competența exclusivă a CCR.

CCR: „Criticile sunt firești, dar presiunile sunt inacceptabile”

Președintele CCR, Marian Enache, a subliniat că „orice formă de justiție, în special cea constituțională, generează critici”, dar a atras atenția asupra pericolului discreditării instituțiilor statului și al subminării încherii sociale: „Într-un stat de drept, criticile sunt binevenite, presiunile sunt inacceptabile și dezavuabile”.

CCR a reafirmat că rolul său este acela de a garanta supremația Constituției și de a menține echilibrul constituțional, indiferent de intensitatea competiției electorale: „Actele jurisdicționale ale Curții sunt expresia preeminenței dreptului și a domniei legii, deasupra intereselor grupurilor politice”.

Hotărârea nr. 7/2025 urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, devenind astfel obligatorie pentru toate instituțiile implicate în procesul electoral.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite