”Casele din orașul meu au fost odată pline de vise”. Un tânăr muzician din Gaza cântă pentru copiii care îndură ororile zilnice ale războiului
Înfruntând amenințarea constantă a loviturilor aeriene și a bombardamentelor, Youssef Saad, în vârstă de 15 ani, un cântăreț de oud din Gaza, se plimbă cu bicicleta pe străzile devastate de război din tabăra de refugiați Jabalia din nordul Gazei, cu instrumentul său legat la spate. Saad cântă pentru copiii care au îndurat zilnic orori în cele 11 luni de conflict, încercând să le ofere puțină bucurie sau distracție, potrivit Reuters.
”Casele din orașul meu au fost odată pline de vise”, a spus Saad, privind la molozul taberei de refugiați veche de zeci de ani, care înainte de război era locuită și puternic populată. ”Acum, ele au dispărut”, spune el.
Saad studia la Conservatorul Național de Muzică Edward Said din Gaza, înainte ca instituția să fie redusă la ruine în războiul care a devastat o mare parte din enclavă.
Acum, locuind la rude după ce propria casă a fost distrusă, el este unul dintre cei cinci frați al căror viitor a fost compromis.
Tatăl său, un angajat guvernamental al Autorității Palestiniene, a susținut întotdeauna visul lui Saad de a deveni muzician. Dar acum, Saad și-a schimbat direcția. Își petrece zilele la un centru de zi din Jabalia, cântând la oud pentru copiii traumatizați de război.
Cea mai recentă vărsare de sânge în conflictul israeliano-palestinian a fost declanșată la 7 octombrie, când gruparea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul, ucigând 1.200 de persoane și luând aproximativ 250 de ostatici, potrivit cifrelor israeliene.
Atacul ulterior al Israelului asupra Gazei guvernate de Hamas a ucis de atunci peste 40 800 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, a strămutat aproape întreaga populație și a devastat enclava asediată.
”Fiecare casă ascunde o tragedie”, a spus Saad. ”Unii și-au pierdut mama, alții tatăl, vecinul sau prietenul”.
În ciuda pericolului, Saad este hotărât să își continue misiunea.
”Încercăm să ajutăm la îmbunătățirea sănătății lor mintale, chiar dacă asta înseamnă să mă pun în pericol”, a spus el. ”Aceasta este datoria mea față de copii”.
Și refuză să renunțe la visele sale pentru viitor: ”Noi, copiii din Palestina, ne străduim să rămânem puternici, chiar și în fața genocidului”.
Saad spune că trăiește după o zicală care îl ajută să treacă peste cele mai întunecate zile: ”Dacă trăiești, trăiește liber, sau mori stând în picioare precum arborii”.