Grădinarul din Gaza: Mohammed Qomssan cultivă legume printre dărâmături: „Vrem să trăim un pic ca oamenii obișnuiți”

Mohammed Qomssan și familia sa cultivă legume, care acum sunt un lux în Gaza
28 august 2024, 14:48 (actualizat 28 august 2024, 14:51)

În tabăra de refugiați Jabalia, unde alimentele proaspete sunt rare, o familie depune eforturi pentru supraviețuire plantând legume printre ruinele casei lor, scrie The Guardian.

Într-o cadă veche, găleți de plastic, o cutie de conserve și alte recipiente de toate formele și dimensiunile, Mohammed Qomssan și familia sa cultivă legume, care acum sunt un lux în Gaza.

Tabăra de refugiați Jabalia, cândva un cartier plin de viață, a fost redus de operațiunile terestre ale Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) la un peisaj plin de moloz și beton și drumuri cu cratere.

Familia lui Qomssan și-a început eforturile horticole după ce s-a întors la mijlocul lunii iunie.  Ei plecaseră din cauza atacurile israeliene, însă au găsit două camere locuibile rămase în casa lor.

„Când ne-am întors, am avut un sentiment atât de ciudat – nu pot să-l descriu. Casa în care locuim de 25 de ani…Toate amintirile noastre au dispărut, toate lucrurile noastre au dispărut”, spune Mohammed.

Puțini dintre vechii lor vecini s-au întors în Jabalia, după ce Israelul a ordonat o evacuare în nordul Gazei la începutul războiului. Amenințarea cu noi operațiuni israeliene îi determină pe alții să facă naveta între tabără și alte părți ale orașului Gaza.

Dar familia Qomssan a decis să se reînrădăcineze în casa lor distrusă, curățând o parte din moloz și întinzând o foaie de prelată pentru a crea o cameră de zi improvizată, lângă care au construit o mică grădină, unde cultivă legume.

 „Există o malnutriție severă aici – mâncarea pe care o consumăm nu are valoare nutritivă. Depindem complet de conserve. O vreme nu a existat făină, dar după un timp s-a permis intrarea alimentelor – toate sunt conserve: fasole, năut, conserve de carne”, mai spune acesta.

Piețele din Gaza sunt slab aprovizionate, iar ajutorul alimentar vine sporadic. După o perioadă în care nu era aproape nimic disponibil, în martie au crescut temerile că nordul Gazei se confruntă cu o foamete iminentă.

Condițiile s-au îmbunătățit ușor de atunci, ultimul raport din iunie al evaluării securității alimentare susținute de ONU afirmând că accesul sporit pentru livrările de alimente în nord a ușurat situația, dar îngrijorarea a rămas cu privire la foametea răspândită.

Convoaiele de ajutor care merg către nordul Gazei se confruntă în continuare cu obstacole și atacuri, iar în Gaza City, oraș care avea 600.000 de locuitori înainte de 7 octombrie, operează doar două brutării, potrivit ONU.

Qomssan își documentează viața din Jabalia pe rețelele de socializare. La întoarcerea sa în Jabalia în iunie, el a postat imagini cu casele bombardate și arse, precum și cu clinicile și adăposturile pentru persoanele care au fost strămutate.

El postează, de asemenea, videoclipuri nostalgice despre viața de dinainte de război: clipuri care arată portul orașului, unde familiile din Gaza mergeau cândva să se relaxeze, sau despre pescuitul pe malul mării și vânzătorii de pe străzi.

Dar spune astăzi că el și familia lui sunt concentrați pe supraviețuire, într-o zonă din Gaza pe care majoritatea celorlalți au părăsit-o.

Mica lor grădină de legume, spune el, este o modalitate de a încerca să asigure supraviețuirea, mai ales că știe că nu vor mai alimente proaspete pentru ei în curând, după ce fermierii din regiune au fost strămutați și câmpurile distruse.

„Tot terenul agricol din Gaza a dispărut, a fost măturat și distrus, așa că ne-am dus la piață și am găsit niște semințe”, spune Qomssan.

„Nu totul era disponibil, dar am cumpărat ceea ce am putut găsi și am spus: „avem acest spațiu, îl putem folosi pentru a planta unele dintre culturi. După aceea, am decis să începem să cultivăm legume, ca să putem trăi un pic ca oamenii obișnuiți”, mărturisește acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite