Cantităţi uriașe de captagon, descoperite la Damasc. Cum folosea Assad drogul interzis împotriva statelor arabe
Prăbușirea dramatică a regimului sirian al lui Bashar al-Assad a aruncat lumină în colțurile întunecate ale domniei sale, inclusiv exportul la scară industrială al drogului interzis captagon, scrie The Guardian.
Luptători victorioși conduși de islamiști au cucerit baze militare și centre de distribuție pentru stimulentul de tip amfetamină, care a inundat piața ascunsă din Orientul Mijlociu.
Conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), rebelii spun că au găsit o mare cantitate de droguri și au promis să le distrugă.
Luptătorii HTS au permis jurnaliștilor AFP să intre într-un depozit dintr-o carieră de la periferia Damascului, unde pastilele de captagon erau ascunse în componente electrice destinate exportului.
Maher al-Assad, fratele lui Bashar al-Assad, comandant militar, acum fugar, este acuzat că ar fi forţa din spatele comerțului profitabil cu captagon.
Un politician sirian, Khiti, a fost pus sub acuzare în 2023 de către guvernul britanic, care a declarat că acesta „controlează mai multe afaceri în Siria care facilitează producția și contrabanda cu droguri”.
Într-un garaj aflat sub un depozit , mii de pastile de captagon erau ambalate în bobinele de cupru ale unor stabilizatoare de tensiune de uz casnic noi.
„Am găsit un număr mare de dispozitive care erau umplute cu pachete de pastile de captagon menite să fie scoase ilegal din țară. Este o cantitate uriașă. Este imposibil de spus”, a declarat Shami.
Deasupra, în depozit, cutiile de carton stăteau pregătite pentru a permite traficanților să își deghizeze încărcătura în paleți cu mărfuri standard, alături de saci saci cu sodă caustică. Soda caustică, sau hidroxidul de sodiu, este un ingredient-cheie în producția de metamfetamină, un alt stimulent.
Assad a căzut la sfârșitul săptămânii în fața unei ofensive fulgerătoare a HTS, dar veniturile obținute din vânzarea captagonului au susținut guvernul lui Assad de-a lungul celor 13 ani de război civil din Siria.
Exportul de captagon depășea toate exporturile legale la un loc
Captagon a transformat Siria în cel mai mare stat narcotic din lume. Acesta a devenit de departe cel mai mare export al Siriei, depășind toate exporturile sale legale la un loc, conform estimărilor realizate de AFP pe baza datelor oficiale în timpul unei anchete din 2022.
Experții – precum autorul unui raport din iulie al Centrului Carnegie pentru Orientul Mijlociu – cred, de asemenea, că Assad a folosit amenințarea tulburărilor provocate de droguri pentru a pune presiune pe guvernele arabe.
Captagon a alimentat o epidemie de abuz de droguri în statele bogate din Golf, amenințând pacea socială, a scris cercetătorul Carnegie Hesham Alghannam.
Assad, a scris acesta, „a folosit traficul de captagon ca mijloc de a exercita presiuni asupra statelor din Golf, în special asupra Arabiei Saudite, pentru a reintegra Siria în lumea arabă”, ceea ce s-a și întâmplat în 2023, când Siria a reintrat în blocul Ligii Arabe.
Soda caustică de la depozitul din suburbiile Damascului a fost furnizată din Arabia Saudită, conform etichetelor de pe saci.
Cantitatea din depozit era uriașă, însă rezerve mai mici și totuși impresionante de captagon au fost descoperite și în instalații militare asociate cu unități aflate sub comanda lui Maher Assad. Săptămâna aceasta, jurnaliștii AFP au găsit pastile de captagon în incinta bazei aeriene Mazzeh, aflată acum în mâinile luptătorilor HTS care au atacat capitala Damasc dinspre nord.
Într-o clădire a forțelor aeriene, mai mult pastile de captagon se aflau alături de alte exporturi ilicite, inclusiv pastile de Viagra și bancnote de 100 de dolari falsificate.
„Când am intrat în zonă, am găsit o cantitate uriașă de captagon. Așa că am distrus-o și am ars-o. Este o cantitate uriașă, frate”, a declarat un luptător HTS.
„Am distrus-o pentru oameni. Dăunează naturii și oamenilor”.
Acesta a mai spus că HTS, care a format un guvern de tranziție pentru a înlocui administrația prăbușită, nu dorește să facă rău vecinilor săi prin exportul de droguri – un comerț în valoare de miliarde de dolari.