Camera Deputaților a respins, decizional, proiectul de lege privind amnistia și grațierea
Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, în unanimitate, un raport de respingere proiectului legislativ privind amnistie și grațiere.
PSD și ALDE au stabilit, într-o ședință de coaliție avută săptămâna trecută, respingerea proiectului de lege privind amnistia și grațierea în Parlament
Pe 29 mai 2018 , inițiativa a fost adoptată tacit în Senat.
___________________
Documentul, care prevede grațierea în întregime a pedepselor cu închisoare de până la 5 ani, a fost inițiat de Guvernul Grindeanu. PSD a decis să renunțe la el după validarea referendumului pe tema justiției.
Sesiunea plenară care ar fi trebuit să dezbată cel puțin patru proiecte de lege a fost golită treptat de conținut. Astăzi, la vot final a fost supusă votului o singură inițiativă legislativă, cea a amnistiei și grațierii. Pentru aceasta s-a dat un vot de respingere cu concursul implicit al PSD.
Totuși aceeași parlamentari social democrați au fost cei care s-au opus pentru venirea aici în plenul Camerei Deputaților a unui alt proiect de lege privind recursul compensatoriu.
Aceștia au reușit, în două rânduri, la Comisia Juridică să amâne dezbaterea proiectului de lege pe motiv că, în momentul de față, nu pot fi dezbătute în cadrul aceluiași plen două proiecte de lege care tratează aceeași problemă. Însă opoziția susține că în timp ce amnistia și grațierea este o măsură compensatorie care se referă la persoanele care sunt dezavantajate social, legea recursului compensatoriu tratează mai curând efectele eliberării condiționate și ar trebui discutate în Parlament pentru că efectele acesteia au dus la alte infracțiuni.