„Ca la fabrică”. Cursuri în trei schimburi. În Bucureşti, unii elevi încheie orele la 20:30
A început şcoala și, odată cu ea, calvarul legat de cursurile în trei schimburi. În Bucureşti sunt unități de învățământ în care elevii încheie cursurile la ora 20:30. S-a ajuns în această situaţie din lipsă de spaţiu sau din cauza reabilitărilor totale sau parţiale. De anul viitor, soluțiile trebuie să fie cu totul altele, pentru că legea interzice cursurile în trei schimburi.
Peste 1.600 de copii sunt elevi ai Şcolii Gimnaziale 280 din Sectorul 5 al Capitalei, unitate de învăţământ în care programul se desfăşoară în trei schimburi.
Violeta Filip, directoarea Şcolii Gimnaziale 280, Bucureşti: Ca la fabrică, de la ora 8 dimineaţa până la 20.00. Ore de 40 de minute, pauze de cinci minute. Părinţii nu sunt foarte fericiţi cu acest program, îşi doresc, desigur, mai ales pentru clasele a VIII-a să vină în schimbul unu.
Şcoala are 66 de colective. 39 la ciclul primar şi 27 la cel gimnazial.
Violeta Filip, directoarea Şcolii Gimnaziale 280, Bucureşti: Suntem în situaţia asta de când ştiu eu şcoala. Pentru că suntem foarte mulţi copii şi săli foarte puţine. În sediul acesta din Donici avem 19 săli, mai avem un spaţiu în Electromagnetica, la 10 minute de aici, unde avem încă 10 săli.
Şi băiatul meu a învăţat tot la această şcoală şi tot în trei serii a învăţat, deci în 30 de ani nu s-a rezolvat nimic. Aşteptăm să se rezolve.
Fiind o şcoală destul de bună nu avem încotro. În această zonă altă şcoală mai bună nu este.
Şcoala are nevoie urgent de spaţiu, dar variantele de extindere sunt puţine.
Diana Dumitraşcu, jurnalist TVR: O idee discutată de-a lungul timpului a fost demolarea sălii de sport, reconstrucţia acesteia în aşa fel încât să îi fie adăugate două etaje, iar acolo să fie amenajate săli de clasă. Asta pentru că sediul Şcolii 280 din Capitală nu poate suporta nici extindere pe verticală, nici extindere pe orizontală.
Școli în reabilitare
În Sectorul 3 al Capitalei, Liceul Teoretic Benjamin Franklin este pe lista şcolilor în trei schimburi. De data aceasta nu din lipsă de spaţiu, ci pentru că unitatea de învăţământ este parţial în reabilitare. Aşa că unii elevi învaţă inclusiv în cancelarie.
Viorica Gabriela Popescu, directoarea Liceului Teoretic Benjamin Franklin, Bucureşti: Având 30 de clase ne-am restrâns şi noi şi am reuşit să încropim zece săli de clasă. Două clase le-am băgat în cancelarie, în bibliotecă am băgat tot aşa clasă acolo şi ultima care nu mai încăpea am tras un perete şi avem pe un hol unde este spaţiu destul de generos, este foarte luminos.
Orele au 40 de minute, iar pauzele 5 minute.
Diana Dumitraşcu, jurnalist TVR: La Liceul Benjamin Franklin din Capitală programul în trei schimburi prevede că primul schimb începe cursurile la ora 7 dimineaţa şi le încheie la 11.30. Atunci începe schimbul cu numărul doi care termină orele la ora 16.00. Şi schimbul cu numărul trei începe cursurile la ora 16.00 şi le încheie la ora 20.30.
La nivelul Capitalei sunt 8 şcoli în care se învaţă în trei schimburi, iar la nivel naţional sunt 22 de unităţi de învăţământ în această situaţie.
De anul viitor, legea interzicea şcoala în trei schimburi
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Realist avem două soluții în momentul de față, trei să zicem. Una este construcţia de noi clădiri. Soluţia de redesenare a circumscripţiei şcolare sau a treia soluţie cea de constituire a unui consorţiu şcolar. Mai multe şcoli din vecinătate pun spaţiile la comun şi atunci se poate aerisi programul.
Pe parcursul anului şcolar şi alte şcoli ar putea trece la program în trei schimburi, dacă intră în programe de consolidare şi sunt relocate.