BNR estimează un vârf al inflației în luna iunie. Mircea Coșea: scumpirile vor continua, vine o perioadă foarte grea

14 aprilie 2022, 11:39

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: inflația astăzi nu este un fenomen local, este un fenomen global. Nu ne încurajează acest lucru și nu ne simplifică treaba, dimpotrivă. Asistăm la slogane care spun că scumpirile de abia acum încep. Noi spunem altceva, spunem că marea parte a scumpirilor este în urmă. Evident că mai pot apărea vârfuri, dar marea parte a scumpirilor care au dus inflația la 10% s-au produs deja. Nu înseamnă că vor urma ieftiniri sau că prețurile vor scădea.

Întrebat dacă anticipează că vârful inflației va fi prima jumătate a anului, Dan Suciu a precizat că BNR se așteaptă ca acesta să se producă în luna iunie dacă nu apar elemente noi, precum războiul, care ar putea duce prețurile la un nivel necunoscut.

Profesorul universitar Mircea Coșea susține că este greu de prognozat în ce moment va scădea indecele inflației.

BNR acționează prin politică monetară împotriva inflației, a ridicat dobânda încercând să stăvilească inflația și speră că lucrurile vor merge bine,  dar ridicarea dobânzilor are și un efect negativ  asupra populației pentru că înseamnă credite cu costuri mai mari, iar în domeniul productiv și în cel al serviciilor astfel de credite înseamnă ridicarea costurilor. E greu să spui că într-o anume lună va acădea inflația mai ales că nu știm ce se întâmplă pe plan internațional, a explicat profesorul Mircea Coșea.

Acesta a îndemnat la o atitudine prudentă din partea guvernanților deoarece și analizele economice care se fac în plan internațional sunt sub semnul precauției.

Inflația a ajuns la un maximum istoric în SUA, Marea Britanie, Germania, valul inflaționist nu are cum să nu ajungă și în România pentru că suntem conectați la economia mondială. Importăm 70% din mâncarea zilnică, asta înseamnă și import de inflație, a adăugat analistul.

Premisele indică faptul că urmează o criză economică mai gravă decât cea pe care autoritățile statului cred că o avem. Sunt elemente negative care amplifică îngrijorările în această privință: prelungirea războiului din Ucraina și problemele legate de energia electrică: Europa importă încă energie scumpă de la ruși.

Scumpirile vor continua, vine o perioadă foarte grea, în care fiecare dintre noi trebuie să devenim proprii miniștri de finanțe și să ne gospodărim bugetul. Populația trebuie pregătită în legătură cu perioada grea care urmează, a îndemnat profesorul Mircea Coșea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite