BEC a stabilit prin tragere la sorți ordinea candidaților pe buletinul de vot la prezidențiale. Pe primul loc este George Simion, iar pe locul 2 este Crin Antonescu
Biroul Electoral Central a stabilit prin tragere la sorţi ordinea candidaților la prezidențiale pe buletinul de vot. Primul este George Simion, iar ultimul, Nicușor Dan. Chiar dacă până la campania electorală propriu-zisă mai sunt două săptămâni, candidații profită inclusiv de weekend pentru a se face cunoscuți și a-i convinge pe români că le merită votul.
Ordinea a fost stabilită, totul este bătut în cuie. Ordinea în care vor apărea pe buletinele de vot candidații la alegerile prezidențiale. Primul este George Simion, care a și postat pe Facebook acest fapt. Pe locul doi, pe buletinul de vot, este Crin Antonescu. Poziția numărul trei este ocupată de Elena Lasconi. Poziția numărul patru este Cristian Terheș. Poziția numărul cinci este Lavinia Șandru. Poziția numărul șase este ocupată de Viorel Ponta. Sebastian Constantin Popescu, locul șapte. Pe poziția opt, Silviu Predoiu. Pe nouă este John Ion Banu Mușcel. Pe poziția 10, Petru Daniel Funeriu. Pe poziția 11 este Nicușor Dan.
Unii candidați au profitat de această tragere la sorți pentru a se încuraja și a atrage alegători. George Simion e convins că primul loc îi e predestinat, Victor Ponta face jocuri de cuvinte și pune semnul egal între cifra 6 și locul unu la prezidențiale.
Dintre cei 11, doar Elena Lasconi a venit să asiste la tragerea la sorți de la Biroul Electoral Central.
Nicușor Dan a preferat să stea la câteva străzi distanță, în centrul Vechi din București, dar a răspuns întrebărilor jurnaliștilor. Ambii au declarat că vor o discuție serioasă referitoare la structura Guvernului dacă vor câștiga cursa prezidențială.
Crin Antonescu n-a rămas în București, ci a plecat la Suceava împreună cu liderii PSD și PNL. Acolo le-a explicat alegătorilor de ce merg împreună la prezidențiale cele două partide.
Sunt șase candidați pe o pagină, cinci candidați pe cealaltă pagină. Așadar, sunt doar două pagini. Greu de crezut că alegătorii se pot încurca. Așa cum s-a mai întâmplat în alte situații să voteze alte partide dacă siglele erau asemănătoare.
Așadar, candidații spun că mai degrabă contează felul cum își vor face campanie. Precampania este deja în doi. Sunt candidați care își pregătesc sau și-au pregătit deja panouri și afișe prin oraș. Sunt cei mai mulți concentrați foarte mult și pe social-media și, bineînțeles, pe TikTok după succesul pe care l-a avut Călin Georgescu pe TikTok anul trecut. Un succes care însă este sub semnul întrebării. Dacă a fost unul real și legal în totalitate, instanța va decide acest lucru.
Campania electorală începe pe 4 aprilie, iar alegerile sunt pe 4 și 18 mai.
Ordinea pe buletinul de vot este următoarea:
* poziţia 1 – George Nicolae Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor)
* poziţia 2 – George Crin Laurenţiu Antonescu (Alianţa Electorală România Înainte)
* poziţia 3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvaţi România)
* poziţia 4 – Cristian Vasile Terheş (Partidul Naţional Conservator Român)
* poziţia 5 – Marcela Lavinia Şandru (Partidul Umanist Social Liberal)
* poziţia 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)
* poziţia 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
* poziţia 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale)
* poziţia 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
* poziţia 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
* poziţia 11 – Nicuşor-Daniel Dan (candidat independent)
Pe 4 aprilie începe campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi se încheie pe 3 mai, la ora 7:00.
Primul tur al scrutinului va avea loc în data de 4 mai, iar al doilea – în 18 mai.
–––––––––––––––––––––––––––––––––
Conform unui comunicat al BEC transmis, vineri, tragerea la sorţi se desfăşoară la sediul Biroului Electoral Central situat în strada Eugeniu Carada nr. 1, Bucureşti, aceasta fiind derulată conform prevederilor art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
La tragerea la sorţi pot participa candidaţii sau reprezentanţii acestora.
BEC a constatat, în şedinţa de joi, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru funcţia de preşedinte al României la alegerile din luna mai.
Cei 11 candidaţi la prezidenţiale sunt:
* Nicuşor-Daniel Dan – candidat independent;
* George Crin Laurenţiu Antonescu – propus de alianţa electorală „Alianţa Electorală România Înainte”;
* Victor Viorel Ponta – candidat independent;
* Elena Valerica Lasconi – propusă de Uniunea Salvaţi România;
* Cristian Vasile Terheş – propus de Partidul Naţional Conservator Român;
* Marcela Lavinia Şandru – propusă de Partidul Umanist Social Liberal;
* George Nicolae Simion – propus de Alianţa pentru Unirea Românilor;
* John-Ion Banu-Muscel – candidat independent;
* Silviu Predoiu – propus de Partidul Liga Acţiunii Naţionale;
* Petru Daniel Funeriu – candidat independent;
* Sebastian Constantin Popescu – propus de Partidul Noua Românie.
Primul tur al alegerilor va avea loc în data de 4 mai, iar al doilea – în 18 mai.
ALINA MANOLACHE, reporter TVR, ne oferă mai multe amănunte: Cel mai probabil din partea celor mai mulți dintre candidați vor veni reprezentanți. Avem o confirmare că va fi prezentă aici doar Elena Lasconi. Alți candidați au declarat că nu vor fi prezenți, își vor trimite reprezentantul, iar alții sunt chiar plecați, cum este Clin Antonescu, prin țară în turneu electoral. Avem în acest moment 11 candidați rămași în cursă după ce au fost invalidați mai mulți. Este vorba despre cei care sunt validați, Nicușor Dan, independent, Clin Antonescu, Alianța România Înainte, Victor Ponta, independent, Elena Lasconi, USR, Cristian Terheș, PNCR, Lavinia Șandru, PUSL, George Simion, de la AUR, Anamaria Gavrilă, știm că s-a retras în favoarea acestuia, John Ion Banu Mușcel, Daniel Funeriu, Silviu Predoiu și Popescu Sebastian Constantin.
Un lucru care merită menționat, în cazul a doi dintre candidați, aceștia validați, care se vor găsi pe buletinul de vot, și anume John Ion Banu Mușcel și Popescu Sebastian Constantin, Biroul Electoral Central, a sesizat că ar fi nereguli cu semnăturile, dar nu poate să facă nimic potrivit legii, așa că a făcut o plângere, însă până la rezolvarea ei, cei doi pot să fie pe buletinul de vot și pot să candideze fără nicio problemă. Aceasta este legea în momentul de față. Tragerea la sorți va avea loc la ora 13.00, după care cel mai probabil vom primi un comunicat și vom ști ordinea în care se vor regăși acești candidați pe buletinele de vot. Calendarul este strâns pe data de 22, practic astăzi se face tragerea la sorți, după care vor fi tipărite buletinele de vot, apoi va începe și campania electorală pe 4 aprilie și în luna mai vor fi practic alegerile prezidențiale în două tururi.
Deja candidații știm că se află în precampanie în momentul de față, unii dintre ei fac o campanie intensă în social media mai degrabă. Sunt mulți cei care vor să recupereze teren pe TikTok, după ce au văzut că în luna noiembrie, la primele alegeri prezidențiale, Călin Georgescu a avut acolo un succes, nu este foarte clar dacă a fost unul regulamentar sau nu, dar acest lucru va fi decis de instanță. Foarte puține panouri în acest moment, afișe electorale mari pe străzi, am văzut doar de la Crin Antonescu și Nicușor Dan, în timp ce vă spuneam că cei mai mulți candidați se promovează în social-media sau prin interviuri date influencerilor în podcast-uri, și unii dintre ei și prin interviuri la televizor, dar mai puțin decât în alți ani se schimbă modul de a face campanie electorală.