Bani pentru agricultorii români. ”Creditul fermierului”, în consultare publică
Ministerul Agriculturii vine în sprijinul fermierilor și propune o nouă schemă de ajutor. Este vorba despre programul „Creditul Fermierului”, aflat acum în consultare publică. Inițiativa este gândită ca un ajutor de minimis, menit să le ofere agricultorilor mai multă stabilitate financiară și un acces mai ușor la credit mai ales celor care activează în sectorul producției agricole primare.
Scopul principal al acestei scheme este să ofere sprijin fermierilor prin subvenționarea parțială a dobânzii la credite…mai exact, partea echivalentă cu indicele ROBOR la 3 luni. Astfel, agricultorii care au nevoie de capital de lucru pentru campaniile agricole vor putea contracta împrumuturi în condiții mai avantajoase. Bugetul total propus este de 250 de milioane de lei, iar autoritățile estimează că aproximativ 1.500 de fermieri ar putea beneficia de acest sprijin, odată ce schema va fi aprobată și aplicată.
De acest sprijin vor putea beneficia toate formele de organizare care activează în domeniul producției agricole primare, adică între codurile CAEN 011 și 015. Sunt eligibile atât societățile comerciale, cât și asociațiile sau cooperativele agricole. De asemenea, schema se adresează și persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale sau familiale, dar și asociațiilor de fermieri. Cu alte cuvinte, inițiativa este gândită pentru a acoperi o paletă largă de producători din sectorul agricol, indiferent de forma juridică în care activează.
Pentru a beneficia de acest sprijin, fermierii trebuie să îndeplinească mai multe condiții esențiale. În primul rând, este necesară contractarea unui credit simplu, în lei, pentru capital de lucru, de la o bancă înscrisă în program.Solicitanții nu trebuie să aibă proceduri de insolvență în derulare, nici incidente majore de plată în ultimele șase luni. De asemenea, nu sunt eligibili cei cu credite restante, cu excepția celor clasificate în categoriile acceptate…A, B sau C. Activitatea economică trebuie să fie autorizată în domeniul agricol, conform datelor de la Registrul Comerțului, iar ajutorul este limitat la un plafon de 50.000 de euro, echivalent în lei, pentru fiecare întreprindere unică, într-o perioadă de trei ani.
Schema „creditul Fermierului” este propusă să rămână valabilă până la 31 decembrie 2025, iar plata ajutorului de minimis se va putea realiza până cel târziu la 31 martie 2029.