Balsamul de buze poate înrăutăți starea acestora. Care sunt cauzele și ce recomandă dermatologii

Balsam de buze, ruj / FOTO: Profimedia Images
8 aprilie 2024, 09:49 (actualizat 8 aprilie 2024, 10:08)

Vi se întâmplă ca în ciuda aplicării balsamului de buze, la fiecare câteva ore, buzele a vă rămână crăpate sau uscate? Chiar și produsele de marcă oferă un confort temporar.

Atât de multe mărci de balsam de buze promit o hidratare a buzelor uscate și crăpate; cu toate acestea, nu toate balsamurile de buze sunt create la fel. Unele ar putea avea chiar efectul opus.

În loc să investești într-un tratament scump pentru buze, dermatologii, consultați de CNN, ne sfătuiesc să aruncăm o a doua privire la listele de ingrediente.

Care sunt cauzele buzelor crăpate?


Problema cu buzele crăpate este dată de ușurința cu care se usucă. Gândește-te la buzele tale ca la o extensie a pielii, a declarat Dr. Reshmi Kapoor, dermatolog și fondator al Brooklyn Dermatology. Spre deosebire de pielea pe care o vedeți pe braț, de exemplu, buzele nu au straturile de protecție care să prevină pierderea de umiditate.

Pielea are o barieră de umiditate numită stratum corneum, a spus Kapoor, care este stratul superior al ce împiedică pierderea apei. Buzele conțin un stratum corneum foarte subțire, ceea ce le face mai predispuse la deteriorare în comparație cu pielea de pe alte părți ale corpului. În plus, buzelor le lipsesc alte caracteristici ale pielii, cum ar fi foliculii de păr, glandele sudoripare și glandele sebacee care asigură un plus de hidratare sau uleiuri.

Deoarece buzele nu-și pot produce propria hidratare, acestea se pot usca ușor atunci când temperaturile cresc, a spus Kapoor. Expunerea excesivă la razele UV dăunătoare ale soarelui poate, de asemenea, să ardă buzele, lăsându-le crăpate, umflate și iritate. Nici vremea rece nu este benefică pentru buzele tale. Umiditatea scăzută și vântul aspru elimină umiditatea de pe buze și le face vulnerabile la descuamare.

O altă problemă este obiceiul de a umezi buzele cu salivă. Oamenii simt deseori nevoia de a-și linge buzele ca o modalitate de a le hidrata. Cu toate acestea, obiceiul înrăutățește de fapt problema. Saliva este un iritant al pielii, a observat Kapoor, deoarece enzimele din salivă care descompun alimentele uzează și bariera de hidratare.

Umezirea constantă cu salivă a buzelor și a pielii din jurul gurii poate duce chiar la apariția unei erupții cutanate, cunoscută sub numele de dermatită. Afecțiunea poate apărea la orice vârstă, deși este mai frecventă la copiii mici. Lingerea buzelor provoacă un cerc vicios care creează o dependență în încercarea de a le hidrata, având în realitate efectul de uscare, a declarat Dr. Shayan Cheraghlou, șef academic rezident în dermatologie la NYU Grossman School of Medicine.

Anumite ingrediente îți mențin buzele crăpate


Într-o lume perfectă, buzele crăpate ar dispărea odată ce ați aplica balsamul de buze. Cu toate acestea, oamenii pot avea reacții alergice la multe ingrediente, iritând și mai mult zona gurii. Acest lucru se numește dermatită alergică de contact, a spus Cheraghlou.

Dacă ați simțit vreodată o senzație de răcoare și furnicături pe buze atunci când aplicați balsam de buze, sunt șanse ca acesta să aibă fie mentol, fie camfor. Ambele acționează ca anestezice ușoare pentru a atenua orice senzație de arsură pe buze. Cu toate acestea, Kapoor a avertizat că aceste ingrediente pot desprinde stratul subțire de piele de pe buze, crescând astfel șansele ca buzele să se usuce.

Ceara de albine este un alt alergen care se găsește frecvent în balsamurile de buze, a precizat Cheraghlou. Deși ceara de albine creează o barieră pentru a bloca umiditatea, persoanele sensibile la acest ingredient pot avea buze mai uscate și chiar mâncărime.

Acidul salicilic este un alt ingredient care trebuie evitat, a spus Kapoor. Ingredientul usucă buzele în două moduri. În primul rând, schimbă echilibrul pH-ului, ceea ce face buzele mai deshidratate.

În al doilea rând, acționează ca un exfoliant pentru a scăpa de celulele uscate ale pielii, dar sfârșește prin a îndepărta o mare parte din bariera de hidratare.

În cele din urmă, balsamurile de buze pot conține diferite parfumuri, cum ar fi geraniol și cinnamaldehidă, pentru a ascunde mirosul de substanțe chimice. Producătorii folosesc, de asemenea, parfumuri pentru a face balsamul de buze aromatizat să aibă gust și miros de scorțișoară și zmeură, de exemplu.

Cu toate acestea, Kapoor a avertizat că parfumurile pot provoca inflamarea buzelor. Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a descoperit 26 de alergeni din parfumuri care apar frecvent în produsele cosmetice.

Ingredient pentru buzele crăpate


Ambii dermatologi recomandă folosirea unui balsam de buze care are ca ingredient principal petrolatum, mai bine cunoscut sub numele de vaselină. Petrolatul acționează ca un ocluziv (etanșant) pentru a păstra umiditatea pe buze fără a irita pielea cu substanțe chimice adăugate.

Petrolatum trebuie aplicat în funcție de necesități. Kapoor a recomandat aplicarea unei cantități generoase pe timp de noapte pentru a hidrata buzele.

Alte modalități de a preveni buzele crăpate


Pe lângă utilizarea petrolatumului, Kapoor recomandă utilizarea unui factor de protecție solară. Nu numai că buzele sunt predispuse la cancerul de piele, dar și razele UV ale soarelui le pot usca. Pentru persoanele care se confruntă cu buze foarte uscate și crăpate, ea a spus că oamenii ar trebui să folosească un produs care să conțină doar oxid de zinc și oxid de titan, deoarece alte ingrediente de protecție solară pot fi iritante.

Pentru a menține buzele hidratate, Kapoor a recomandat, de asemenea, untul de shea și ceramida, un tip de grăsime care se găsește în celulele pielii. Ambele ingrediente întăresc bariera de hidratare a pielii și împiedică apa se elimie.

În plus, oamenii ar trebui să bea multă apă pe tot parcursul zilei și să își protejeze buzele de vântul aspru cu balsam de buze suplimentar sau cu o eșarfă.

Un lucru care trebuie limitat, însă, este folosirea scruburilor de buze. Kapoor a explicat că scruburile de buze exfoliază pielea, mai exact stratul cornos. Deoarece buzele au un stratum corneum subțire, ea a avertizat că oamenii exfoliază pielea sănătoasă de pe buze, făcându-le mai vulnerabile la iritanții din mediul înconjurător.

Pot fi buzele crăpate un semn de ceva mai grav?


Dacă continuați să aveți probleme cu buzele crăpate sau dacă problema se înrăutățește, luați în considerare posibilitatea de a vă vizita dermatologul. Buzele crăpate ar putea fi adesea un simptom al unei alte afecțiuni de sănătate, a spus Cheraghlou. De exemplu, buzele crăpate apar adesea la persoanele cu deficiențe de vitamine sau cu boli tiroidiene.

Cheilita angulara este o afecțiune a pielii care este adesea confundată cu buzele crăpate. Această afecțiune inflamatorie a pielii provoacă inflamații și mici fisuri la colțul gurii. Afecțiunea se înrăutățește dacă vă lingeți buzele în zona respectivă și nu se va ameliora cu balsam de buze, dar poate fi tratată cu un antifungic topic, a spus Cheraghlou.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Federaţia Solidaritatea Sanitară continuă protestele și a pichetat joi spitalele

Grevă generală în Italia, în Transporturi, Sănătate și Educație