AstraZeneca plătește un miliard de dolari pentru o firmă de biotehnologie „care ar putea transforma terapia celulară”

AstraZeneca achiziționează o firmă specializată în imunoterapii împotriva cancerului / Profimedia
17 martie 2025, 13:52

Grupul farmaceutic britanic achiziționează compania belgiană EsoBiotec și anunță că UE a aprobat medicamentul Imfinzi pentru cancer pulmonar, conform The Guardian.

AstraZeneca a încheiat un acord de un miliard de dolari (773 milioane de lire sterline) pentru achiziționarea unei companii belgiene de biotehnologie specializate în imunoterapii împotriva cancerului.

EsoBiotec, o mică firmă privată fondată acum patru ani în Mont-Saint-Guibert, dezvoltă terapii celulare in-vivo care stimulează sistemul imunitar să atace cancerul. Aceste tratamente ar putea permite unui număr mult mai mare de pacienți să beneficieze de terapia celulară în doar câteva minute, în loc de săptămâni.

Acordul marchează cea mai recentă achiziție a AstraZeneca, cea mai mare companie listată din Marea Britanie, cu o valoare de 186 miliarde de lire sterline. Grupul farmaceutic își continuă astfel extinderea globală.

Tratamentul dezvoltat de EsoBiotec folosește lentivirusuri extrem de specifice pentru a furniza instrucțiuni genetice anumitor celule imunitare, cum ar fi celulele T. Acestea sunt programate să recunoască și să distrugă celulele tumorale pentru tratarea cancerului sau să combată celulele autoreactive (care atacă propriile țesuturi sau celule ale corpului) în cazul bolilor autoimune. Acest mecanism permite administrarea terapiei celulare printr-o simplă injecție, iar EsoBiotec le descrie drept „terapii rentabile, gata de utilizare”.

În terapiile celulare tradiționale, celulele sunt extrase din pacient, modificate genetic în afara corpului și apoi reintroduse ca medicament, după o perioadă de câteva săptămâni necesară pentru eliminarea celulelor imunitare existente.

Susan Galbraith, vicepreședinte executiv al departamentului de cercetare și dezvoltare în oncologie la AstraZeneca, a declarat: „Credem că această tehnologie are potențialul de a transforma terapia celulară și ne va permite să extindem aceste tratamente inovatoare, astfel încât mult mai mulți pacienți din întreaga lume să le poată accesa. EsoBiotec va accelera și va amplifica impactul investițiilor noastre recente și marchează un pas major în atingerea ambiției noastre de a valorifica pe deplin potențialul terapiei celulare”.

EsoBiotec a lansat recent un studiu clinic pentru mielomul multiplu, un tip de cancer al măduvei osoase.

AstraZeneca, care a respins în 2014 o ofertă de preluare de 69 miliarde de lire sterline din partea grupului american Pfizer, va plăti inițial 425 milioane de dolari pentru compania belgiană, iar suma totală ar putea ajunge la un miliard de dolari în funcție de atingerea anumitor etape de dezvoltare și reglementare. Compania și-a consolidat portofoliul de medicamente prin achiziții strategice, precum Gracell Biotechnologies din China, specializată în terapia cancerului CAR-T, care modifică celulele pacienților pentru a lupta împotriva bolii.

Cea mai mare achiziție a AstraZeneca a fost preluarea, în 2020, a companiei americane Alexion, specializată în medicamente pentru boli rare, pentru 39 miliarde de dolari. Totuși, această tranzacție a fost criticată pentru prețul ridicat. Luna trecută, Marc Dunoyer, directorul diviziei de boli rare și directorul de strategie al AstraZeneca, a apărat achiziția, numind-o „fantastică”, chiar dacă firma a înregistrat o pierdere de 753 milioane de dolari după abandonarea unui medicament din portofoliul Alexion. Alte două produse provenite din această achiziție au fost, de asemenea, abandonate.

Luni, AstraZeneca a anunțat că tratamentul său Imfinzi a fost aprobat în UE ca prima și singura imunoterapie pentru pacienții cu cancer pulmonar cu celule mici în stadiu limitat, ale căror tumori nu au progresat după chimioterapie și radioterapie pe bază de platină.

De asemenea, compania a anunțat că un medicament destinat unei boli endocrine rare, hipoparatiroidismul, care poate duce la pierderea densității osoase și osteoporoză, a reușit să normalizeze nivelul de calciu din sânge după 24 de săptămâni de tratament. Medicamentul a fost bine tolerat de pacienți, iar studiul clinic continuă conform planului, până la 52 de săptămâni. AstraZeneca a achiziționat acest medicament anul trecut printr-o tranzacție de peste un miliard de dolari, odată cu preluarea companiei franceze Amolyt Pharma, specializată în boli rare.

AstraZeneca a mai anunțat un acord de licență cu compania sud-coreeană Alteogen, pentru a obține drepturile globale asupra unei platforme care permite dezvoltarea și comercializarea unor formulări subcutanate pentru mai multe medicamente oncologice.

Injectarea medicamentelor în țesutul adipos de sub piele oferă numeroase avantaje, inclusiv economisirea timpului pentru pacienți, personalul medical și sistemele de sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă