Apa Mării Negre, monitorizată | Fechet: Autorităţile să fie pregătite după incidentul naval din Kerci

Monitorizarea apelor Mării Negre
Monitorizarea apelor Mării Negre
21 ianuarie 2025, 16:16

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a participat marţi, la Constanţa, la o prelevare de probe din apa Mării Negre, monitorizare care se face mai ales în contextul poluării după accidentul naval din strâmtoarea Kerci, cu scopul ca autorităţile din ţara noastră să fie pregătite în cazul unei eventuale poluări.

Fechet a afirmat că deşi este minim riscul producerii unei poluări a litoralului românesc, îngrijorarea există, iar autorităţile trebuie să fie pregătite.

„Motivul pentru care am venit astăzi la Constanţa este acela de a participa împreună cu colegii mei de la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral la o misiune de prelevare de probe din Marea Neagră. Această monitorizare va dura patru sau cinci zile şi se vor preleva probe, în cadrul acestui proces, din 18 sau din 16 puncte din Marea Neagră, de la adâncimea de 5 metri, de la adâncimea de 20 de metri şi de la 12 mile în larg. Este o procedură standardizată, fac foarte multe determinări, cea mai importantă, în contextul accidentului naval, este cea legată de conţinutul de hidrocarburi în apa Mării Negre. Asta pentru că suntem îngrijoraţi. Şi, în măsura în care am putea avea probleme, deşi specialiştii care au făcut multe modelări matematice până la acest moment spun că şansele ca unde de poluare să ajungă pe litoralul românesc sunt minime, trebuie să fim pregătiţi. Sunt mai multe instituţii ce participă la acest proces”, a declarat Fechet.

El a spus că în urma scufundării a două nave, în decembrie 2024, în strâmtoarea Kerci, sunt zone unde din cauza poluării apei au murit păsări, delfini, iar plajele au fost afectate.

„Pe 15 decembrie, în strâmtoarea Kerci a avut loc un accident naval, două vase s-au scufundat şi, de atunci şi până astăzi, constatăm că mai ales în regiunea peninsulei Crimeea, interesează mai mult pentru că este la jumătatea distanţei între strâmtoarea Kerci şi litoralul românesc, în regiunea Sevastopol, în regiunea Yalta, am putut constata din mass-media locală (…) faptul că sunt mii de păsări moarte, sute de delfini eşuaţi, sunt zeci de kilometri de plajă afectată, poluată cu o substanţă extrem de toxică, extrem de nocivă pentru mediu, un produs sintetic specific fostei Uniuni Sovietice. Situaţia este una extrem de gravă”, a afirmat ministrul.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a făcut marţi o vizită de lucru în judeţul Constanţa, care a inclus o deplasare cu Nava Marina I a Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral pentru prelevare probe din Marea Neagră, o întâlnire cu reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, precum şi vizitarea şantierului unde se fac înnisipări la Costineşti. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite