Specialiștii români verifică permanent curenții marini din sudul Crimeei, după poluarea din strâmtoarea Kerci

23 ianuarie 2025, 19:10 (actualizat 23 ianuarie 2025, 22:17)

Situația din Marea Neagră, după poluarea din strâmtoarea Kerci, e atent monitorizată de autorităţile române pentru o intervenție promptă în cazul în hidrocarburile deversate se apropie de România. Avem tehnologie și specialiști, dar ar fi nevoie și de o bază de depozitare pentru echipamentele de intervenție. Procedura de licitație a fost demarată de Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă. În cel mai rău scenariu, de poluare majoră, specialiștii spun că România are capacitatea să combată efectele nocive în maximum 24 de ore.

Poluarea cu hidrocarburi din strâmtoarea Kerci, în estul Crimeei, care a afectat ecosistemul mării și a omorât sute de delfini și mii de păsări, îi îngrijorează pe reprezentanții autorităților din România.

Specialiștii noștri verifică permanent curenții marini din sudul peninsulei Crimeea, pentru a afla din timp dacă plouarea se îndreaptă spre România.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Situația e una destul de proastă. Dacă unda de poluare ajunge la Odesa, începem să ne îngrijorăm semnificativ.

România dispune acum de o navă a Agenției Europene pentru Siguranță Maritimă, pentru intervenție rapidă. Aceasta are personal instruit să acționeze în caz de poluare în Marea Neagră.

Lucian Dimeş, comandant de navă: În cel mai rău caz, în 24 de ore trebuie să fim gata. Asta depinde și de starea navei în momentul în care primim alarma.

Laurenţiu Tăbăcaru, ofiţer: La bord sunt două tehnologii: un sistem de pontoane cu pompe, al doilea e un sistem robotic.

Intervenția din zona strâmtorii Kerci nu se face cu utilaje și echipamente adecvate, susțin autoritățile de la noi. Doar voluntari acționează acolo, iar unul dintre ei ar fi murit intoxicat, mai spune ministrul român al Mediului.

Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă a început procedura de licitație pentru organizarea unei baze de depozitare a echipamentelor necesare pentru intervenție în România. Aceasta ar fi utilă în cazul unei poluări cu hidrocarburi a mării.

Marius Roibu, Centrul Maritim de Coordonare al Autorităţii Navale Române: Motivul de a fi locată în România și nu în Bulgaria e unul de timp. Timpul ar fi îmbunătățit, dacă locația ar fi în zona Constanța.

Poluarea cu hidrocarburi a mării poate provoca daune majore ecosistemului.

Marian Puiu, ecologist, Mare Nostrum: E toxic pentru organismele marine, apoi vorbim de o peliculă care nu va mai permite transferul de oxigen între apă și suprafață.

Două petroliere rusești au fost avariate grav la finalul anului trecut, în zona stramtorii Kerci, din cauza unei furtuni, iar mii de tone de petrol s-au scurs în mare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite