Amenințările cu greva ar putea aduce mai mulți bani angajaților de la metrou și calea ferată, deși este austeritate
Sindicaliștii de la metrou susțin că au obținut promisiunea ca salariile să fie majorate cu 1.050 de lei brut, așa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă. Și CFR-iștii așteaptă plata orelor suplimentare, deși era interzisă prin Ordonanța Trenuleț. Astfel de concesii pot pune în pericol stabilitatea bugetară, cred economiștii.
De pe cea mai aglomerată linie de metrou au fost scoase trei trenuri, din cauza lipsei de personal. Sindicaliștii se așteaptă ca încă două să fie retrase, după ce mai mulți mecanici de tren au intrat în concediu medical.
Din cauza lipsei de personal, pe magistrala a doua, Pipera-Tudor Arghezi, trenurile circulă la orele de vârf la un interval de 6-7 minute, față de 4 minute, cât ar fi fost în mod normal. În afara orelor de vârf, timpul mediu de așteptare în stații poate să crească și la 10 minute.
Sindicaliștii au fost în grevă de avertisment săptămâna trecută. Acum se află în greva de exces de zel. Au obținut deja de la guvern promisiunea că pot să crească salariul brut cu 1.050 de lei, cum prevede Contractul Colectiv de Muncă. Inițial, măsura a fost interzisă prin Ordonanța Trenuleț.
Marian Artimon, președinte, Uniunea Sindicatului Liber de la Metrou (USLM): Asta am și atras atenția, că mâine este lichidarea lunii ianuarie la metrou și undeva foarte rapid trebuie să găsească această soluție.
Mariana Miclăuș, director general, Metrorex: Soluțiile tehnice propuse de părți urmează a fi analizate (…) la nivelul Ministerului Finanțelor, Ministerului Transporturilor.
Și sindicaliștii de la cafea ferată au obținut promisiuni că se vor plăti orele suplimentare. Spun însă că vor continua protestele până când vor vedea banii în conturi.
Maxim Rodrigo, președinte, Federația Națională a Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România: Noi încă avem cazuri în care nu s-au plătit orele suplimentare. (…) Directorul general dă pe scris într-un fel, directorii regionali susțin cu totul altceva.
Analiștii economici avertizează că derogările de la măsurile de austeritate pot afecta bugetul de stat.
Dragoș Cabat, analist economic: Există acest risc ca guvernanții să dea înapoi, tocmai pentru a menține o pace socială cel puțin până la alegerile prezidențiale. Aceste lucruri nu sunt sustenabile, pentru că în buget au fost prevăzute așa cum erau în Ordonanța Trenuleț.
Și angajații de la ELCEN așteaptă o derogare de la Ordonanța Trenuleț, pentru a li se putea majora salariile.