Ambasada României din SUA a prezentat reacțiile oficialilor americani referitoare la ingerințele externe în alegerile prezidențiale

Ambasada României din SUA a prezentat luni toate reacțiile oficialilor americani apărute după publicarea documentelor declasificate prezentate în ședința CSAT din 28 noiemrbie 2024 și a hotărârii CCR din 6 decembrie 2024, privind anularea și reluarea alegerilor prezidențiale.
Ne îngrijorează dezvăluirile Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România – aceasta a fost prima reacție oficială a SUA, venită din partea Departamentului de Stat american, în data de 4 decembrie 2024. Așa începe postarea Ambasadei României pe Facebook, despre reacțiile oficialilor americani:
A urmat o alta, de la aceeași instituție, pe 6 decembrie: Statele Unite sunt alături de poporul român care se confruntă cu o situație fără precedent privind integritatea alegerilor.
Membrii republicani și democrați din Comisia Helsinki a Congresului SUA au avut și ei imediat o opinie: Cetățenii români trebuie să poată avea încredere în faptul că alegerile lor reflectă voința democratică a poporului român și se derulează liber, fără influențe maligne străine vizând subminarea corectitudinii procesului electoral.
Comisia de Realții Externe din cadrul Senatului SUA a semnalat: Asaltul lui Vladimir Putin asupra alegerilor din România este încă un exemplu al războiului hibrid pe care acesta îl duce contra aliaților și partenerilor noștri europeni.
Iar în 14 februarie 2025, vicepreședintele american J.D. Vance a declarat, la Conferința de Securitate de la Munchen, pe un ton ușor diferit față de cel al predecesorilor lui:
M-a surprins că un fost comisar european a apărut recent la televizor și părea încântat că guvernul român tocmai anulase un întreg proces electoral. El a avertizat că, dacă lucrurile nu merg conform planului, același lucru s-ar putea întâmpla și în Germania. […]
La Washington, avem un nou șerif. Și sub conducerea lui Donald Trump, s-ar putea să nu fim de acord cu opiniile voastre, dar ne vom lupta pentru a vă apăra dreptul vostru de a avea opinii în arena publică. Fie că sunteți de acord sau nu.
Ne aflăm în punctul în care situația s-a înrăutățit atât de mult încât, în decembrie, România a anulat rezultatele alegerilor prezidențiale bazându-se pe suspiciunile puțin fondate ale unui serviciu de informații și la presiunile enorme exercitate de partenerii europeni. Din câte înțeleg, argumentul a fost că dezinformarea rusă a influențat alegerile din România. Dar i-aș ruga pe prietenii europeni să vadă lucrurile în perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclame pe rețelele sociale pentru a vă influența alegerile. Și noi credem asta în mod cert. Puteți chiar să condamnați acest lucru pe scena mondială. Dar dacă o democrație poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari investiți de o țară străină în publicitate digitală, atunci nu vorbim de o democrație puternică.